FIFA ODLUČILA

Bin Hamam doživotno suspendovan

Etička komisija FIFA presudila je da je kandidat za predsjednika iz Katara planirao da plati 40.000 dolara mita funkcionerima iz Kariba da ga podrže u izborima protiv Sepa Blatera.
0 komentar(a)
Bin Hamam, Foto: Reuters
Bin Hamam, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2011. 22:06h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zabranila je Mohamedu bin Hamamu da se bavi ovim sportom do kraja života, pošto ga je proglasila krivim za podmićivanje pri predsjedničkim izborima.

Etička komisija FIFA presudila je da je kandidat za predsjednika iz Katara planirao da plati 40.000 dolara mita funkcionerima iz Kariba da ga podrže u izborima protiv predsjednika Sepa Blatera.

FIFA je na po godinu dana suspendovala dvoje funkcionera Karipske fudbalske unije, Debi Mingel i Džejsona Silvestera, koji su učestvovali u dijeljenju mita na sastanku u Trinidadu 10. maja.

Bin Hamam je bio predsjednik Azijske fudbalske konfederacije. On je najviši funkcioner FIFA koji je ikad bio suspendovan tokom 107 godina postojanja saveza.

Njegov advokat rekao je da je Bin Hamam odbacio nalaze zasnovane na "takozvanim posrednim dokazima" i ostao pri tvrdnji da je nevin.

"Nastaviće da se bori sa ovim slučajem kroz pravne puteve koje ima", rekao je glavni advokat Judžin Galand novinarima u Cirihu.

Bin Hamam nije sarađivao u istrazi FIFA i nije bio na saslušanju u petak. On je negirao da je uradio bilo šta loše, a na svom sajtu je, takođe u petak, objavio da očekuje da će biti kriv i da će se žaliti.

FIFA će nastaviti istragu o korupciji, a trenutno se pripremaju saslušanja protiv karipskih lidera koji su prihvatili mito.