Barselona u Splitu, Vuković protiv Inijeste

Barselona stiže bez Lea Mesija, koji se nakon Kopa Amerike odmara na nekoj egzotičnoj plaži, kao i bez povrijeđenog Ćavija. Katalonce čeka crnogorski napadač Ivan Vuković
61 pregleda 0 komentar(a)
Injesta, Foto: Reuters
Injesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2011. 01:38h

Do prije dva mjeseca na igralištima Crnogorske lige, a večeras protiv Injeste, Vilje, Pedra...

Nije, naravno, Ivan Vuković postao član nekog španskog kluba, već se našao na pravom mjestu, a imao je sreću da to bude i u pravo vrijeme - večeras u Splitu, u okviru proslave 100-godišnjice Hajduka, gostuje ni manje ni više nego Barselona.

Pričaće nakon utakmice

U Splitu je opsadno stanje, naravno u fudbalskom smislu, a gostovanje po mnogima najboljeg tima u istoriji fudbala sa sobom povlači i specijalne mjere pripreme i organizacije spektakla.

A kada se sa specijalnim mjerama povežu one uobičajene, koje važe jednako za Barselonu kao i za Šibenik, onda vam je jasno da ćete noć uoči utakmice teško dobiti intervju, pa makar vaš sagovornik bio Podgoričanin, doskorašnji fudbaler Budućnosti.

Vuković, naine, nije mogao da priča ništa za novine bez dozvole portparola kluba sa “Poljuda” Anta Bilića. A Bilić nam je sinoć vrlo ljubazno odgovorio:

“Rado bismo vam izašli u susret, ali je praksa u Hajduku da igrači ne razgovaraju sa novinarima preko telefona, kao i da ne daju izjave uoči i na dan utakmice”, rekao je Bilić.

Sa Vukovićem će, dakle, moći službeno da se razgovara tek u danima nakon meča sa Barselonom, i to uz specijalnu dozvolu, ali možda je tako i bolje - doskorašnji napadač Budućnosti prenijeće nam utiske sa svoje, ako ne najvažnije, onda sigurno najglamuroznije utakmice u dosadašnjoj karijeri. Još ako uspije da se iskrade odbrani Katalonaca i postigne gol... Zadatak jeste pretežak, ali puno je fudbalera koji do kraja karijere neće ni dobiti takvu šansu.

Vuković je, inače, vrlo popularan u ovim “istorijskim danima” splitskog kluba, u utorak je odigrao prvu zvaničnu utakmicu za Hajduk, namjestio je oba gola (pobjeda nad Šibenikom 2:1) i natjerao hrvatske novinare da ga odmah proglase “najboljim od svih pojačanja”.

Trener Hajduka, legendarni bugarski fudbaler Krasimir Balakov, od prvog kola računa na Vukovića kao prvotimca, a tako će biti i u večerašnjem spektaklu.

"Biće ovo praznik u gradu, prepun emocija, igramo protiv velike ekipe i nema mjesta nervozi. Moramo da budemo opušteni i mirni", rekao je Balakov, a na pitanje novinara da li se plaši ubjedljivog poraza, odgovorio je:

"Treba biti pozitivan, ja nisam negativac!

Bez Mesija i Ćavija

Barselona u Dalmaciju stiže danas čarter letom, igrači evropskog šampiona pojaviće se u zgradi splitskog aerodroma negdje oko 12 časova. U avionu neće biti Lea Mesija, što se odavno znalo, jer se najbolji igrač današnjice još odmara (i oporavlja) nakon Kopa Amerije, ali ni lakše povrijeđenih Ćavija, Pikea i Pujola.

Ako se zna zna da neće nastupiti ni ostali fudbaleri koji su igrali na Kopa Amerika (Maskerano, Dani Alveš, Adrijano, Gabi Milito i Aleksis Sanžes) onda je jasno da Katalonci stižu u okrnjenom sastavu, ali Barselona je - Barselona.

Najveća zvijezda splitske večeri biće Andres Inijesta, koji je prije dva dana dao ekskluzivan intervju “Slobodnoj Dalmaciji”.

"O Hajduku znam malo, toliko da je to stari klub. Pardon, logično je da je stari kada slavi sto godina, ali sam mislio pod stari to što sam se susretao s tim imenom", rekao je, između ostalog, simpatični Inijesta.

Brojke

2,5 miliona eura morao je da plati splitski Hajduk da bi u okviru proslave 100-godišnjice kluba ugostio Barselonu. Na račun katalonskog giganta leglo je 1,8 miliona, dok je ostatak otišao na troškove organizacije.

3 miliona eura je očekivani prihod Splićana, dakle računa se da bi moglo da ostane pola miliona čiste dobiti kada Barselona ode. Cijene ulaznica, koje su odavno rasporedate, bile su najveće u istoriji kluba - od 40 do 330 eura!

100 hiljada eura zaradiće Hajduk od prodaje TV prava za utakmicu. Ostali prihodi biće ostvareni od prodaje ulaznica, dresova, suvenira i sponzorskih ugovora.

Bonus video: