Kostakurta za "Vijesti": Bilo je zabavno igrati sa Dejanom

"Savićević je jedan od najboljih fudbalera koje je Milan ikada imao. Bio je čudesno dobar, njegov stil fudbala osvježio je cijeli italijanski fudbal", rekao je Kostakurta
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 22:16h

U elegantnom odijelu, obučen po posljednjoj italijanskoj modi, juče je u Crnu Goru sletio Alesandro Kostakurta, popularni Bili, legenda Milana i italijanskog fudbala, igrač koji je sa Frankom Barezijem svojevremeno činio najbolji defanzivni tandem na planeti.

Čovjek sa nevjerovatnih pet pehara Lige šampiona odmah je na početku razgovora za “Vijesti” pitao za Dejana Savićevića.

- Danas sam tu samo na dan, ali mislim da ću doći opet krajem jula. Tada ćemo se sresti.

Kako gledate na zajedničke dane u Milanu?

- Sjećam se kada je došao, bio je uvijek povrijeđen. Vremenom je bolje upoznao saigrače, da bi kasnije postao jedan od najboljih fudbalera koje je Milan ikada imao. Bio je čudesno dobar, njegov stil fudbala osvježio je cijeli italijanski fudbal. Stvar koju takođe posebno pamtim bilo je njegovo prijateljstvo sa Bobanom. Mi, Italijani, znali smo za rat u bivšoj Jugoslaviji i bilo nam je neobično da su njih dvojica toliko bliski i toliko dobri prijatelji. Ali, obožavao sam Dejana, bilo je zabavno biti sa njim u istom timu.

Ima li danas takvih fudbalera?

- I dalje ima majstora na terenu, ali ako bih morao da nađem nekog ko je sličan Savićeviću, definitivno ne bih uspio. Bio je unikat - ljevak, a igrao obično na desnoj strani terena, odakle je ulazio u sredinu i razbijao protivnika driblinzima, šutem ili asistencijom. Siguran sam da je od 1991. do 1995. godine Savićević bio među najboljim fudbalerima u Evropi.

Kao što se Vi, Barezi, Tasoti i Maldini činili najbolju odbranu u Evropi?

- Mislim da smo imali sreće što smo radili sa Arigom Sakijem. On nije bio naš trener, on je bio naš učitelj. Svakog dana, gotovo od jutra do mraka, vježbali smo kretanje u posljednjoj liniji tima, bez libera, što je bilo novo i neobično. I u početku je bilo vrlo teško, ali nakon tri mjeseca, pet ili šest, vidjelo se da napredujemo. Mukotrpan rad je dao rezultat, ne samo u odbrani, već i gledajući kompletan tim. Bila je to fudbalska revolucija koju je uveo Saki.

Kakva je razlika između Vašeg i sadašnjeg Milana?

- Moja generacija je bila taktički jača, timski smo igrali bolji fudbal, iako je neosporno da sadašnji Milan ima više majstora u timu. Ali, oni nisu bili taktički i defanzivno dobri kao mi, zato smo i pravili bolje rezultate. A kada bi igrače rangirali pojedničano po znanju, današnji Milan je bolji u tom segmentu.

Da li bi Milan Vašeg doba mogao da parira sadašnjoj Barseloni?

- Današnja Barselona je najbolja ekipa u istoriji fudbala, ja tu nemam dilemu. Isto kao što nemam dilemu da je Milan iz mog vremena jedini tim koji bi mogao da se nosi sa njima.

Zašto?

Zato što smo bili toliko dobri u presingu, da bismo im sigurno napravili probleme. Bilo smo nevjerovatni u defanzivnoj igri, a kada bismo oduzeli loptu savršeno brzo smo se transformisali u napad. Naravno, Barselona je bolja, ali bi moj Milan imao šansu da je dobije.

Koji je igrač po Vašem ukusu?

- Daću odgovor koji će dati mnogi - Leo Mesi, bez konkurencije. Ovih dana ga detaljno pratim i na Kopa Amerika, pošto za “Skaj Italija” komentarišem mečeve. Drugi je Kristijano Ronaldo, a treći Injesta. To je moj izbor.

Mesi ili Maradona?

- Protiv Maradone sam igrao, ali vrlo je teško uporediti njih dvojicu. U neku ruku su slični, ali postoje i razlike. Maradona je bio fizički jači i on je svojom igrom više vukao tim, iako je naravno bio individualac van svake konkurencije. Mnogo je golova davao iz slobodnih udaraca, a imao je i genijalne asistencije. Mesi je ubitačan sa loptom kada krene u dribling. Ako bih baš morao da se odlučim, onda je to Maradona.

A defanzivac?

- Za mene je najbolji Tijago Silva iz Milana.

Da li znate da je Crna Gora već 16. reprezentacija na listi Fife?

- Znam da sjajno igrate kvalifikacije i da se borite sa Engleskom za prvo mjesto u grupi. Mnogo ste napredovali za tako kratko vrijeme, što je fascinantno. Puno igrača koje ima Crna Gora igraju u važnim ligama. Trebalo je to još posložiti u dobar tim. Po rezultatima se vidi da Savez koji vodi Savićević radi sjajan posao.

Da bismo bili prvi, moramo da se obračunamo sa Engleskom i Kapelom. Koliko je to realno?

- Kapelo je sjajan taktičar, a Engleska je dobra ekipa. Ipak, rekao bih samo dobra - ništa više od toga. Definitivno je da nije u pitanju vrhunski tim kao što je to nekada bilo. Koliko znam, Crna Gora će igrati sa Engleskom kod kuće, a u jednom meču je sve moguće. To je velika šansa za Crnu Goru i volio bih da vas vidim na Evropskom prvenstvu!

Šta radi Kostakurta danas?

- Trenutno komentarišem utakmice na “Skaj Italija”, ali sebe vidim kao trenera. Moja budućnost je na trenerskoj klupi.

Čestitam - toliko majstora na tako malom prostoru!

Govoreći o fudbalu i Crnoj Gori, Alesandro Kostakurta je sam pomenuo Mirka Vučinića.

- Vučinić je jedan od najboljih fudbalera u Italiji. Svaki dan čitam da ima problema u Romi, ali ja sam ubijeđen da je u pitanju igrač koji može da igra u svakom evropskom klubu.

A Jovetić?

- Bio je dugo povrijeđen. Sjajan tehničar, majstor sa loptom, radi se o jednom od najvećih talenata u Evropi. Fiorentina je imala nesreću da ga izgubi za prošlu sezonu, ali će sa njim biti puno jača - rekao je Kostakurta, a onda dodao:

- Tako mala zemlja, a toliko vanserijskih fudbalera. Od Savićevića, do Vučinića i Jovetića. Moram da vam čestitam.

Ovo je najljepši dio Jadrana

Bili Kostakurta sigao je juče na Miločer, na jedan dan, ali kaže da će se vratiti ponovo.- Vjerovatno već krajem jula, kada ću ostati duže. Ovo je definitivno najljepši dio Jadranskog mora, a mjesto kao ovo još nisam vidio - kazao je Kostakurta, pokazujući rukom ka Svetom Stefanom.Bivši italijanski reprezentativac kaže da nije imao vremena da vidi sve.- Ove boje su nevjerovatne. Nadam se da ću makar stići da se okupam, da probam vodu.

Galerija

Bonus video: