Miranović: Iznenađeni smo izjavama Đečevića

Ne bih sada da arbitriram između Đečevića i Čelebića, jer su obojica dali svoj doprinos, kako u izgradnji fudbalskog kampa, tako i u ostalim stvarima.
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2011. 18:20h

Izvršni direktor Budućnosti Budimir Miranović reagovao je danas na jučerašnje izjave bivšeg predsjednika Kemala Đečevića, date "Vijestima" povodom oproštajnog obraćanja javnosti Tomislava Čelebića na mjestu predsjednika Upravnog odbora FK Budućnost.

Upitan zašto reaguje on, a ne direktno prozvani Tomislav Čelebić, koji se u minule dvije pred novinare pojavio ukupno dva puta, Miranović je odgovorio:

"Čelebić je na službenom putu, a ja imam ovlašćenje Skupštine akcionara kluba da reagujem u ime Budućnosti".

Miranović je, kako je kazao, iznenađen izjavama Kemala Đečevića i nazvao ih je "emotivnom reakcijom".

"Stvarno smo iznenađeni reakcijom Đečevića, imajući u vidu činjenicu da se radi o uspješnom sportskom radniku i čovjeku koji je dao veliki doprinos u razvoju kluba. Iznenadilo nas i to što je iznio podatke koji ne odgovaraju podacima koje mi imamo u našoj dokumentaciji. Mislim da je u pitanju bila više emotivna reakcija", rekao je Miranović.

Đečević je juče uporedio "svoju" (2007-2009) i "Čelebićevu" Budućnost (2009-2011), ustvrdivši da je njegova bila puno bolja i organizovanija u svakom smislu - igračkom, finansijskom i, na kraju, navijačkom.

Đečević je iznio i podatke, prije svega u visinama ugovora.

"Naveo je primjer Milana Đurišića, kao najplaćenijeg domaćeg fudbalera koji je imao 13 hiljada eura za godinu. Po podacima koje mi imamo, Đurišić je 2007. godine imao 14 hiljada, 2008. je imao 23 hiljade, a 2009. godina tačno 17.168 hiljada. Potom je uporedio to sa primanjima Ivana Vukovića, koji je po njemu tada primao 11 hiljada godišnje, a sada 12 hiljada mjesečno. Istina je da je Vuković potpisao novi ugovor 2009. godine, zbog procjene da se radi o vrlo kvalitetnom fudbaleru. Ali, nije tačno da je primao 12 hiljada mjesečno, kako kaže Đečević, već 8.333. Ukupno, to je 100 hiljada na godinu. To možda i jeste prevelik iznos za naše prilike, ali se ovih dana vidi da je to bio promišljen potez, s obzirom da je Vuković prodat Hajduku za 725 hiljada. Na taj način nismo dozvolili da se klubu ponove neke greške iz prošlosti, da talentovani fudbaleri odlaze bez pravog obeštećenja, poput Purovića, Vešovića ili Burzanovića, za kojeg je obeštećenje bilo minimalno".

Miranović je objasnio i razlike u budžetima FK Budućnost u minule tri godine, ali je tu potvrdio Đečevićevu priču.

"Istina je da je budžet 2009. godine bio milion i 800 hiljada. Godine 2010. povećan je na dva miliona i 200, da bi sada bio smanjen na milion i 500, što znači da smo poslovanje kluba vratili u realnost", kazao je Miranović.

Razlike između obraćanja Čelebića i Miranovića se razlikuju, dakle, u nekoliko hiljada, ili ih uopšte nema. Ali suština nije u tome...

"Ne bih sada da arbitriram između Đečevića i Čelebića, jer su obojica dali svoj doprinos, kako u izgradnji fudbalskog kampa, tako i u ostalim stvarima. Skupština glavnog grada je 2005. godine ustupila zemljište na korišćenje, već 2006. je počeo da se gradi kamp, a 2009. je otvoren. Dakle, to je period koji je obuhvatio tri predsjednika, uključujući i Vladana Vučelića, i svaki od njih je dao svoj doprinos".

Na pitanje da li se duguje fudbalerima (Đečević je kazao da su štrajkovi najnovija pojava u FK Budućnost), Miranović je odgovorio:

"Neka dugovanja postoje i ne bježimo od toga, niti smo kašnjenja pravdali kašnjenima i u ostalim klubovina. Ali, moram da kažem da trenutna potraživanja FK Budućnost, od Hajduka, Dinama, Crvene zvezde i Šarlroe, iznose milion i 370 hiljada eura i da premašuju naša dugovanja. Prema tome, Budućnost će godinu završiti sa pozitivnim poslovanjem", kazao je Miranović.

Bivši sportski direktor i trener su odgovorni za pogrešnu koncepciju

Budimir Miranović kazao je da je Budućnost krenula u podmlađivanje i da je sama sebe iznenadila kada je prošle sezone umalo prestigla prednost Mogrena.

"Koncepcija Budućnosti biće oslanjanje na fudbalere iz naše škole", rekao je Miranović.

A na pitanje zašto su u Čelebićevoj eri, ako je cilj podmlađivanje, masovno dovođeni stariji fudbaleri, Miranović je odgovorio:

"Pokušavamo da sagledamo sve greške iz prethodnog perioda i iz njih izvučemo pouke. Za taj period svako nosi svoj dio odgovornosti i krivice, a svakako najveća odgovornost ide na teret tadašnjeg sportskog direktora i trenera. Oni su se opredijelili za takve igrače i napravljena je velika greška u koncepciji", kazao je Miranović.

Sportski direktor Budućnosti u tom periodu bio je Vlado Bulatović, a trener Mihajlo Ivanović, kasnije i Nikola Rakojević.

"Velika je greška što su se Budućnost u tom periodu previše vezala za agencije i menadžere. Oni su od Budućnosti i nekih drugih crnogorskih klubova htjeli da naprave filijalu beogradskog pašaluka, da uzimaju naše mlade fudbalere bez obeštećenja. Kod nas su, zauzvrat, stizali stariji i isluženi fudbaleri, koji se nisu zadržavali puno", objasnio je Miranović.

Čelebić je napravio mudar potez

Miranović je izrazio zadovoljstvo zbog povratka "varvara", ističući da je Tomislav Čelebić napravio mudar potez kada se prije dva dana povukao sa mjesta predsjednika Upravnog odbora kluba.

"Na taj način je stavljena tačka na ono na šta nismo mogli da utičemo".

Uskoro će se održati Skupština akcionaka FK Budućnost na kojoj će, kako je rekao Miranović, biti imenovan novi Upravni odbor koji će brojati pet ili sedam članova.

"Neće to biti u potpunosti novi Upravni odbor, već će se u njemu naći neki od postojećih članova, koji su vrlo uspješni u svojim djelatnostima".

Biće, takođe, potvrđeno imenovanje potpredsjednika Opštine Dragana Mijajlovića za novog predsjednika Upravnog odbora.

Bonus video: