Đečević: Bili smo puno bolji i organizovaniji klub

"Ako ništa drugo, imali smo navijače, vjerne i prviržene da posljednjeg trenutka. I ne samo da smo imali navijače, već su naše utakmice, uz Zvezdu i Partizan koji su popravljali prosjek u derbiju, bile najgledanije u cijelom regionu".
102 pregleda 0 komentar(a)
KEMAL, Foto: Danilo Mitrović
KEMAL, Foto: Danilo Mitrović
Ažurirano: 22.06.2011. 15:37h

Otišao je Tomislav Čelebić. Ako pitate navijače - najomraženiji predsjednik u istoriji Budućnosti.

Tačno 15 mjeseci trajao je navijački bunt, hajka kakva je nezabilježena na ovim prostorima. Čelebić je ostavio iza sebe prazne tribine, ali i prazne vitrine - klub u njegovom dvogodišnjem mandatu od moguća četiri nije osvojio nijedan trofej.

Čelebić tvrdi da je ostavio finansijski stabilan klub, mnogo stabiliniji i organizovaniji nego što je bio prije. Ova teza posebno je zaboljela njegovog prethodnika Kemala Đečevića, jedinog predsjednika Budućnosti koji je osvojio titulu.

"To je apsolutna neistina. Budućnost je bila puno bolji i organizovaniji klub, i to u svim segmentima, nego kada je ova uprava došla", kaže Đečević i nabraja:

"Ako ništa drugo, imali smo navijače, vjerne i privržene da posljednjeg trenutka. I ne samo da smo imali navijače, već su naše utakmice, uz Zvezdu i Partizan koji su popravljali prosjek u derbiju, bile najgledanije u cijelom regionu".

Drugi segment je - ekipa.

"Imali smo za naše uslove dobru ekipu, što se najbolje pokazuje ovih dana. Klub sada živi od transfera fudbalera koje je selektirala bivša uprava. Mi smo pronašli Bećiraja, mi smo vratili Vukovića u život, lansirali Vešovića, Dragojevića..."

Treći segment su finansije. Đečević je tvrdnju Čelebića da je uspio da smanji budžet koji je kod prethodne uprave iznosio više od dva miliona, nazvao totalnom neistinom.

"Budućnost je dok sam ja bio predsjednik bila finansijski stabilan klub, bez dubioza i obaveza, osim po tekućem poslovanju. Ono što priča Čelebić ne odgovara činjeničnom stanju. Budžet je u moje vrijeme iznosio milion i 800 hiljada eura, s vrlo bitnom razlikom što se tada klub - samofinansirao. Mi smo u sezoni 2008/09. imali prihod od prodaje Bogdana Milića 450 hiljada, od prodaje Mladena Božovića 160 hiljada, imali smo jedan dio od prodaje Burzanovića, kao i od prodaje Balše Božovića. Osim toga, imali smo 420 hiljada godišne od Crnogorske komercijalne banke na ime sponzorstva, a od T-Coma 120 hiljada. Za učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Uefe smo dobili 260 hiljada. Uz prihode od reklama i ulaznica, to je bilo dovoljno da se Budućnost samofinansira. A Čelebić neka kaže koliko se klub u njegovo vrijeme finansirao iz opštinske kase", kaže Đečević.

Navodi i konkretne podatke:

"Naši mjesečni troškovi, bez rata od ugovora fudbalerima, iznosili su 42 hiljade eura. Nova uprava uvela je novi sistem, pa su mjesečni troškovi iznosili 110 hiljada eura, naravno bez ugovora fudbalerima".

A ugovori fudbalerima su posebna priča, tvrdi Đečević.

"Čelebić kaže da je uspio značajno da smanji budžet prethodne uprave!? Naveo bih neke podatke - u naše vrijeme najveći ugovor imao je Milan Đurišić, koji je primao 13 hiljada eura za cijelu sezonu. Ivan Vuković je, na primjer, imao 12 hiljada za cijelu sezonu u posljednjoj godini ugovora. A sada, po informacijama koje imam, primao je 12 hiljada eura - ali mjesečno! Da ne govorim o ostalim fudbalerima".

Budžet je, dakle, bio značajno manji u njegovom periodu, tvrdi Đečević.

"Ne samo da smo imali za makar 30 odsto manji budžet, već smo se samofinansirali, što je izuzetno značajno. Štrajkovi fudbalera su najnovija pojava i nešto se ne sjećam da se štrajkovalo dok sam ja bio predsjednik".

Po Đečeviću, ispada da prije dolaska Tomislava Čelebića ništa u klubu nije postojalo.

"Čelebić sebi pripisuje zasluge za infrastrukturu, a neće da kaže da su svi objekti u klubu koji su sagrađeni počeli da se grade još mnogo prije njegovog dolaska, da ih je finansirao Glavni grad, a da je njemu ostalo samo da presiječe vrpcu".

Đečević kaže da ga je zasmijala Čelebićeva priča o podmlađivanju ekipe.

"Ta priča ne pije vodu. Čelebić kaže da je želio podmlađivanje, a u njegovo vrijeme dovedeni su Brnović, Mazić, Đikanović, Radović, Perutović, Banović, Orahovac... Ako je cilj podmlađivanje, takvi potezi se ne vuku. Suština je u tome što je uprava sa Čelebićem na čelu napravila savršen alibi. U onom momentu kada je shvatila da ne može da osvoji titulu, promijenila je politiku pa je navela da cilj nije titula, nego podmlađivanje".

Budućnost je 2008. godine osvojila za sada jedinu titulu. Kemal Đečević je bio predsjednik, Žarko Vukčević izvršni direktor, Mojaš Radonjić sportski direktor, a Branko Babić trener.

"Ta titula je bila rezultat rada svih ljudi i svih segmenata, uključujući i navijače. Jedan čovjek u klubu kakav je Budućnost sam ne može da uradi ništa. Nije lako biti predsjednik Budućnosti, kao ni trener. Zahtjevi su posebni i mnogo se razlikuju od ostalih klubova u Crnoj Gori", zaključio je Đečević.

Bonus video: