Penjarol pred vratima stare slave

Slavni urugvajski klub ima šansu da sjutra veče u Sao Paolu osvoji prvi pehar na Kopa Libertadores nakon 24 godine čekanja
0 komentar(a)
Penjarol, Foto: Reuters
Penjarol, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2011. 09:35h

Urugvajski Penjarol, slavni klub sa lijeve strane rijeke de la Plata, ima sjutra veče priliku da vrati istoriju, makar 25 godina unazad - tim iz Montevidea pokušaće da osvoji svoj prvi Kopa Libertadores od 1987. godine.

Ovaj legendarni klub osvojio je pet titula najjačeg južnoameričkog klupskog takmičenja od 1960. do 1987. godine, a onda kao da je nestao sa fudbalske mape Latinske Amerike.

Ponekad je, doduše, igrao u grupnoj fazi Kopa Libertadores, ali su navijači patili, prebirali po sjećanjima i maštali o slavnim danima...

"Niko nije očekivao od nas da dođemo do finala. Ni ja ne znam kako da racionalno objasnim ovu euforiju i zanos", rekao je trener Dijego Agire, koji je postigao pobjedonosni gol u finalu 1987. godine.

Protivnik Penjarola je brazilski Santos, ništa manje legenedarni klub koji je 60-ih godina prošlog vijeka proslavio Pele, jedan od najboljih fudbalera svih vremena. Prva utakmica, igrana prošle sedmice na stadionu "Sentenario" u Montevideu, uz vatromet i spektakularni navijački dekor, završena je 0:0.

Igrači Penjarola sada putuju u Santos, brazilsku državu Sao Paolo, svjesni da su Neimar i društvo favoriti, ali spremni da naprave senzaciju i šokiraju domaćina. Kao što je Urugvaj šokirao Brazilce u finalu Mundijala 1950. godine, pred 200 hiljada ljudi na "Marakani".

"Bilo je teško napraviti tim za tako kratko vrijeme, usaditi igračima pobjednički mentalitet. Mislim, ipak, da je puno pomogla sama činjenica da igrači nose žuto-crne majice Penjarola. Jer, ovaj klub je satkan od slavne istorije i igrači su bili svjesni čiji dres nose", dodao je Aguire.

I Santos ima priliku da vrati istoriju - Brazilci su do sada dva puta osvajali Kopa Libertadores, posljednji prije tačno 50 godina, u eri slavnog Pelea. Treći pehar izmakao im je 1963. godine. Izgubili su od Penjarola...

Bonus video: