Mogren protiv Liteksa, Budućnost - Fljamurtari, Rudar - Austrija!

Protivnik Zete u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope je slovački Spartak Trnava
0 komentar(a)
uefa, Foto: Luka Zeković
uefa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2011. 10:20h

Mogren će u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati protiv bugarskog Liteksa, epilog je današnjeg žrijeba u Nionu. Prva utakmica igra se 12. ili 13. jula u Podgorici, revanš je sedam dana kasnije u Loveču.

Protivnik Budućnosti u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope biće albanski Fljamurtari, dok će se Zeta sastati sa slovačkim Spartakom iz Trnave. Podgoričani su domaćini u prvom meču, 30. juna, za razliku od Zete, koja će 7. jula igrati revanš u Nikšiću.

I konačno, Rudar će se u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope sastati sa Austrijom iz Beča - prvi meč igra se 14. jula u Crnoj Gori, revanš je sedam dana kasnije u Beču.

Mogren "sveti" Rudar

Zanimljivo da je istog protivnika kao Mogren prošle sezone u drugom kolu kvalifikacija za LŠ imao i Rudar. Pljevljaci se nisu proslavili - Bugari su slavili 1:0 u Loveču, te 4:0 u Podgorici.

Uefa je, inače, sve učesnike žrijeba podijelila na podgrupe. Mogren je bio smješten u prvu, gdje su mu mogući rivali bili APOEL sa Kipra, Makabi Haifa iz Izraela, slovački Slovan iz Bratislave, Liteks i slovenački Maribor. Budvani su, dakle, već u startu izbjegli najteže protivnike (Partizan, Dinamo), ali i najudaljenija putovanja (Zestafoni, Ekranes). Ipak, svejedno ih čeka težak protivnik.

"U principu sam zadovoljan. Nije daleko putovanje, a dobili smo protivnika koji je srednje evropske klase, dakle nije ni među najboljima, ali ni među najgorima. Igrali su protiv Rudara, dobro ih poznajemo, ima dosta ljudi koji će nam dati i najnovije infornacije o njima. Dakle, imaćemo sve uslove da se kvalitetno pripremimo", bio je prvi utisak trenere Mogrena Brana Milačića.

Ukupna pobjeda Liteksa od 5:0 protiv Rudara prošlog ljeta neće zaplašti Milačiča.

"Naravno, Liteks je favorit, ali šta smo očekivali? Da dobijemo neku ekipu koja ne zna ništa!? To je bilo moguće samo u slučaju da smo Barselona. Ali, pošto nismo Barselona, moramo da priznamo da je protivnik favorit. U bugarski fudbal se ulaže dosta, sjećam se prošle godine protiv Rudara glavni igrači Liteksa bili su stranci", dodaje Milačić.

Mogren, po njemu, nije bez šansi.

"Ponavljam, imaćemo sve uslove da se kvalitetno pripremimo. Nikada se neću unaprijed predati, pa je tako slučaj i ovoga puta. Liteks je favorit, ali ćemo sigurno čekati našu šansu".

Beogradski Partizan će u drugom kolu kvalifikacija igrati sa makedonskom Škendijom, dok je rival zagrebačkog Dinama Neftči iz Azerbejdžana.

Ostali parovi drugog kola kvalifikacija: Makabi Haifa - Borac Banjaluka, Maribor - Santa Koloma/Dudelanž, Škenderbe - APOEL, Slovan Bratislava - Tobol, Šturm - Videoton, Zestafoni - Dačija, Pjunik - Plzen, Tre Fjori/Valeta - Ekranes, Malme - Toršavn, Šamrok Rovers - Flora, Rozenborg - Breidablik, Helsinki - Bangor siti, Skonto Riga - Visla Krakov, Linfild - BATE Borisov.

Budućnost u Valoni, bolje nego sa "Sovjetima"

Nakon žrijeba kvalifikacija za Ligu šampiona, obavljen je žrijeb kvalifikacija za Ligu Evrope. Budućnost nije prošla baš najbolje, jer je od niza egzotičnih rivala iz Andore, Farskih Ostrva, Malte, Luksemburga, Lihtenštajna i Velsa, dobila protivnika iz komšiluka - albanski Fljamurtari.

Tim koji je poznat po tome što je 1988. godine u tadašnjem Kupu Uefa eliminisao beogradski Partizan, je minulu sezonu u albanskom šampionatu završio na drugom mjestu.

Trener Saša Petrović nije bio baš najzadovoljniji, ali kaže da je Fljamurtari bolja opcija od dalekog puta u neku od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

"Dobili smo ozbiljnog protitivnika, kojeg svakako nisam želio prije žrijeba, ali svakako jesam kada sam čuo da nam od pet mogućih rivala čak četiri dolaze iz bivšeg Sovjetskog saveza", kazao je Petrović.

Uefa je jutros učesnike Lige Evrope podijelila na podgrupe, a Budućnost je, osim Fljamurtarija, mogla da izvuče četiri ekipe iz nekadašnjeg Sovjetskog saveza: moldavski Milsani, azerbejdžanski Olimpik, Irtiš Pavlodar iz Kazahstana i jermenski Ulises.

"Albanska liga je puno napredovala i sve bolji rezultati koji stižu rezultat su sve većih ulaganja. Ipak, vjerujem u moje momke, njihov kvalitet i želju. Ako sam nečim zadovoljan, onda je to svakako činjenica da ćemo igrati sa timom kojem, kao i nama, još nije počelo prvenstvo", kazao je Petrović.

U slučaju da prođu Fljamurtari, Podgoričani bi u drugom kolu kvalifikacija igrali sa češkim Jablonecom.

"Razmišljamo isključivo o Fljamurtariju", nije Petrović želio da komentariše projektovanog rivala u drugom kolu.

Rudar sa Austrijom iz Beča

Rudar je imao težak žrijeb, rival Pljevljaka u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope je Austrija iz Beča, ekipa koja je bila najbolje rangirana od svih mogućih protivnika.

Pljevljaci će, međutim, pokušati da naprave iznenađenje i ponove uspjeh Petrovca iz 2009, kao i Budućnosti iz 2010. godine. Oba tima su se plasirala u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, Podgoričani doduše uz obilatu pomoć administracije Bakua (prvi meč dobili službeno sa 3:0).

Vezista Rudara Nedjeljko Vlahović zadovoljan je žrijebom.

"Prezadovoljan sam, naravno ne zbog toga što smo dobili lakog rivala, već zbog toga što za protivnika imamo pravi tim, ne iz neke "divlje" zemlje, već sa zapada, iz evropske države. Mislim da je Austrija iz Beča baš po mom meraku, ako već nije mogao da dođe Fulam", kazao je Vlahović.

Pljevljaci su, naravno, svjesni da su autsajderi.

"Austrija je favorit, ali dobili smo tim baš kakav smo i željeli, protiv kojeg ćemo moći da testiramo naše realne mogućnosti. Želio sam, dakle, što jačeg i atraktivnijeg protivnika, jer je ovo faza gdje nema lakih rivala", zaključio je Vlahović.

Težak posao za Zetu

Od pet mogućih protivnika, Zeta je čini se dobila najtežeg. Izabranici Dejana Vukićevića izvukli su Spartak Trnavu (Slovačka), a mogli su Varaždin (Hrvatska), Metalurg Rustavi (Gruzija), Široki brijeg (Bosna i Hercegovina) i Birkirkaru (Malta).

Ukoliko se plasiraju u narednu rundu, rival Golubovčana biće albanska Tirana.

Bonus video: