FIFA našla sponzora: 25 milijardi eura za nadmetanje najboljih klubova svijeta

Kao što je ranije najavljeno, Super klupsko svjetsko prvenstvo zamijeniće Kup konfederacija, koje se igralo godinu prije Mundijala, igraće se svake četvrte godine, a na turniru će učestvovati 24 kluba
0 komentar(a)
sp za klubove, Foto: Marca.com
sp za klubove, Foto: Marca.com
Ažurirano: 10.04.2018. 13:01h

Super klupsko prvenstvo svijeta, takmičenje koje FIFA planira da uvede od 2021. godine, a čiji projekat čeka samo na zvanično objavljivanje, donijeće učesnicima i svjetskoj kući fudbala veliku finansijsku korist, ukoliko su tačni navodi "Njujork Tajmsa".

Američki list javlja da je FIFA već pronašla sponzora za ovo takmičenje, te da je jedna, za sada neimenovana, kompanija spremna da uloži 25 miljardi eura!

Kao što je ranije najavljeno, Super klupsko svjetsko prvenstvo zamijeniće Kup konfederacija, koje se igralo godinu prije Mundijala, igraće se svake četvrte godine, a na turniru će učestvovati 24 kluba, od čega 12 iz Evrope.

Stari kontinent će predstavljati finalisti Lige šampiona u periodu od četiri godine, te četiri tima sa najvećim koeficijentom UEFA u tom trenutku.

Da takmičenje počinje sada, evropski predstavnici bili bi Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid. Juventus, Bajern, PSŽ, Sevilja, Mančester siti, Borusija Dortmund, Benfika, Arsenal i Porto.

Južna Amerika će dati pet predstavnika, po sličnom sistemu kao i Evropa - pobjednici četiri posljednja izdanja Kopa Libertadores, te najbolji tim na rang-listi CONMEBOL-a.

To bi, u ovom trenutku, bili Nasional, River Plata, San Lorenco, Atletiko Mineiro i Boka juniors.

Predstavnici Afrike bili bi Mamelod Sandauns i Vidad Kazablanka, dva posljednja osvajača afričke Lige šampiona, Aziju bi zastupali Urava i Jeonbuk, Srednju i Sjevernu Ameriku predstavljali bi Amerika i Pačuka, a Okeaniju ekipa Ouklenda.

Učesnici će biti podijeljeni u osam grupa sa po tri tima, a pobjednici grupa idu u ćetvrtfinale.

Finalisti bi, dakle, odigrali pet utakmica, pa bi takmičenje trajalo ukupnon 20 dana.

Kako trenutno stvari stoje, domaćin premijernog izdanja Super klupskog svjetskog prvenstva biće Kina.

Bonus video: