Rudar i Zeta mogu odmah na Fulam

Najlakši posao u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope imaće Budućnost, koja je nosilac na žrijebu. Mogren u kvalifikacijama za LŠ može odmah na Partizan ili Dinamo
0 komentar(a)
Kopnehgagen, Foto: Arhiva Vijesti
Kopnehgagen, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2011. 13:02h

Crnogorski klubovi s različitim nadanjima iščekuju žrijeb kvalifikacija za Ligu Evrope, koji će se obaviti 20. juna u Nionu.

I dok Budućnost uoči prvog kola ima najveću “brigu” da li će putovati na Farska Ostrva, u Luksemburg, Andoru ili možda u San Marino, u Rudaru strepe da bi u drugom kolu kvalifikacija mogli odmah da nalete ni manje ni više nego na londonski Fulam.

Budućnost, naravno, ima lakši spisak mogućih protivnika, baš kao i Zeta, jer će kvalifikacije početi od prvog kola, što nije slučaj sa Pljevljacima, koji će zbog osvojenog Kupa startovati direktno iz drugog kola, pa ih samim tim očekuju i teži protivnici.

Budućnost kao drugoplasirani tim minulog šampionata ima prvilegiju da bude nosilac na žrijebu prvog kola, za razliku od Zete, koja je svrstana među nepovlašćene timove.

Upravo zbog toga, Podgoričani ne bi trebalo da imaju problema u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, jer za eventualne protivnike imaju spisak nepoznatih ili malo poznatih klubova iz svih krajeva Evrope.

Mogući rivali podgoričkog kluba za koje je čuo prosječan ljubitelj fudbala su Olimpija iz Ljubljane i Vlaznija iz Skadra. Ta dva tima su i najmanje poželjni protivnici u društvu Milsamija iz Moldavije, Kliftonvila iz Sjeverne Irske, Transa iz Estonije, Runavika sa Farskih Ostrva, Santa Kolome iz Andore, Fole iz Luksemburga i još desetak super-egzotičnih klubova.

Zeta nije nosilac u prvom kolu, pa će za moguće protivnike imati sve one timove koje Budućnost, kao povlašćena, neće moći da izvuče. Među njima je čak i engleski Fulam, koji zbog načina na koji je stekao pravo da igra Ligu Evrope u sezoni 2011/12, ima obavezu da počne takmičenje iz prvog kola.

I ostali mogući protivnici Zete su vrlo neugodni: Elfsborg (Švedska), Tromzo (Norveška), Jagielonija (Poljska), Spartak Trnava (Slovačka), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Široki brijeg (Bosna i Hercegovina), Koper (Slovenija), Rad (Srbija), Varaždin (Hrvatska)... Među poželjnijim mogućim protivnicima Zete su Birkirkara sa Malte, Rejkjavik sa Islanda, Nju Seints iz Velsa, Olimpi Rustavi iz Gruzije...

Ukoliko prođu prvo kolo kvalifikacija, Budućnosti i Zetu¸čekali bi svi mogući protivnici Rudara u drugom kolu. Osim Fulama, tu su Salcburg, Austrija iz Beča, Anortozis, Žilina, Nacional, Šerif, Den Hag, Lokomotiva Sofija, Gaziantep, Olimpijakos, Dandi junajted, Midtilend, Vesterlo... ali i protivnici iz okruženja: Vojvodina, Split, Sarajevo, Rabotnički...

Mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope igraju se 30. juna i 7. jula, a drugog kola 14. i 21. jula.

Dva crnogorska tima su u minule dvije sezone uspjela da se probiju do trećeg kola kvalifikacija: prije dva ljeta Petrovac, kada je u dugom kolu eliminisao Anortozis, i prošle godine Budućnost kada je administrativnom pobjedom u prvom meču eliminisala Baku.

Mogren možda sa Partizanom ili Dinamom

Crnogorski predstavnik u kvalifikacijama za Ligu šampiona ovoga puta će preskočiti prvo kolo, pa Mogren neće imati “privilegiju” kao prije dvije godine da igra sa protivnikom iz Malte, ili kao Rudar sa predstavnikom San Marina iz prošle sezone.

Budvani bi, dakle, kao nepovlašćeni tim u drugom kolu kvalifikacija mogli odmah da nalete na jakog protivnika. Najjači su svakako beogradski Partizan, zagrabački Dinamo i norveški Rozenborg, a vrlo nugodni su i BATE Borisov, Makabi Haifa, APOEL Nikozija, Visla Krakov, Šturm Grac, Liteks Loveč i Slovan Bratislava.

Od poželjnijih protivnika Budvani bi mogli da dobiju Maribor, Helsinki, Ekranes, Zestafoni, Malme i Šamrok Rovers iz Irske.

Mečevi drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona igraju se 19. i 20. jula, revanši su sedam dana kasnije.

MOGREN

NEPOŽELJNI RIVALI

DinamoPartzanRozenborg

POŽELJNI RIVALI

ŠamrokZestafoniEkranesRUDAR

NEPOŽELJNI RIVALI

FulamSalcburgŽilina

POŽELJNI RIVALI

HonkaLevadijaAktobeBUDUĆNOST

NEPOŽELJNI RIVALI

VlaznijaOlimpijaOlimpik Baku

POŽELJNI RIVALI

FolaFuglafjordurSanta KolomaZETA

NEPOŽELJNI RIVALI

FulamElfsborgTromzo

POŽELJNI RIVALI

Nju SeintsRejkjavikBirkirkara

Bonus video: