Bar bez prvoligaša

U samo jednoj takmičarskoj sezoni, od prestižnog fudbalskog centra lučki grad je postao prosječan dom drugoligaša
62 pregleda 0 komentar(a)
BAR, Foto: Miodrag Banović
BAR, Foto: Miodrag Banović
Ažurirano: 06.06.2011. 10:59h

U fudbalu više nema lakih i nemoćnih rivala. Nema više stare, često korištene, i dobro poznate devize „ Lako ćemo“. Nema više jakih i finansijski stabilnih klubova. Nema više institucija koje su osuđene na uspjeh.

Nema više ni timova kojima učešće u baražu garantuje opstanak. Ni grad Bar nema više prvoligaša. A bio je fudbalski hit prošle godine.

OFK Bar je ispao iz elite poslije regularnog dijela. Uzalud je sada pričati o mečevima posljednjeg kola, sezoni koja je u određenim duelima izgledala dobro za

„ žute“, o trijumfu nad šampionom Mogrenom u Budvi , o remiju u Pljevljima, o nekim dobrim partijama na strani.

Sve je to uzalud, kada izabranici Zlatka Kostića nisu savladali Sutjesku na domaćem terenu u finišusezone. Bila je to meč lopta broj jedan. Meč lopta nakon koje

nijedna druga nije imala istu težinu. A koliko je značila- sada je i više nego jasno.

Stariji, sada već bivši prvoligaš Mornar, se i ove godine „ kockao“ sa statusom učesnika elite. Kockao se sa strpljenjem navijača, imidžom i tradicijom kluba. I izgubio.

Rulet u kom su Barani tri puta u prethodne tri godine dva puta imali sreće, ovoga puta zaustavio se na plavom polju.

Plavom polju koje simbolizuje boju dresova novog prvoligaša Berana. Tima čiji su igrači srcem i karakterom izborili veliki uspjeh. Tima čiji fudbaleri i stručni štab platu nisu primili ko zna od kada . Tima koji je imao ono što Mornar nije. Zdravu, poletnu i kolektivnu atmosferu zasnovanu na čistom entuzijazmu.

Ekipe, koja je mnoge Barane podsjetila na Mornar iz duela sa Jezerom. Tada se fudbalski Bar radovao, a sada tuguje.

Uslijediće detaljna analiza za oba bivša prvoligaša, rekonstrukcija tima, stručnog štaba, revizija ugovora fudbalera, možda i poneka ostavka čelnika klubova koji su do juče imali status prvoligaša.

Ali, ostaće i žal i gorčina surove realnosti da se u gradu koji živi za fudbal, koji ima četiri aktivna kluba, mnoge škole fudbala, i puno italentovanih grača koji jure za „bubamarom“, naredne godine neće gledati Mogren, Budućnost, Rudar, Zeta... Navijači to nisu zaslužili.

Bonus video: