Valke optužio Bin Hamama da je Kataru kupio Mundijal

„Možda je mislio da može da kupi Fifu kao što je kupio Svjetsko prvenstvo”, piše u pismu koje je Valke poslao Vorneru
0 komentar(a)
Valke, Foto: Reuters
Valke, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2011. 12:43h

Bura u Svjetskoj fudbalskoj federaciji se ne stišava - generalni sekretar Žerom Valke je potvrdio da je i-mejl, u kojem konstatuje da je Katar kupio Mundijal 2022. godine, autentičan.

To pismo je novinaru Rojtersa pokazao potpredsjednik Fife Džek Vorner sa Trinidada i Tobaga, nakon što ga je Etički komitet suspendovao zbog sumnje da je primao mito.

Taj i-mejl je poslat 18. maja, dok je Mohamed bin Hamam iz Katara, predsjednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC), još bio rival Sepa Blatera za mjesto predsjednika svjetske kuće fudbala.

Bin Hamam je povukao kandidaturu samo nekoliko sati prije sastanka Etičkog komiteta, na kojem je i on suspendovan.

„Nikada nisam razumio zašto se MBH (Bin Hamam) kandidovao. Da li je stvarno mislio da ima šansu ili je samo želio da na ekstreman način pokaže da više ne podnosi JSB (Sepa Blatera). Ili je možda mislio da može da kupi Fifu kao što je kupio Svjetsko prvenstvo”, piše u pismu koje je Valke poslao Vorneru.

Prvi operativac Fife je potvrdio da je poslao to pismo.

- To je bio privatni i-mejl, moraćemo da to raspravimo. Poslao mi je pismo u kojem me upitao da li želim da se Bin Hamam kandiduje i da ga pitam da se povuče - istakao je Valke.

On je rekao da je Vorner objavio samo djelove i-mejla, te demantovao tvrdnje njega i Bin Hamama da je uticao na odluku Etičkog kominteta.

- Prvi put sam sreo predsjednika Etičkog komiteta juče u pet sati popodne, kada smo zajedno krenuli na pres konferenciju. Ni sa kim drugim nisam imao kontakt - zaključio je Francuz.

Bonus video: