Vratite nam pare, jer ste ogrezli u korupciji

"Kako FIFA može da osigura pošteno glasanje, kada su njeni najviši zvaničnici korumpirani", upitao se Nik Ksenofon, pisac brojnih australijskih zakona.
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.05.2011. 08:44h

Pisac brojnih australijskih zakona zahtijeva od Fife da vrati toj zemlji 45,6 miliona australijskih dolara (oko 34 miliona eura), koji je najmanji kontinent potrošio na kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

U saopštenju nazvanom “Crveni karton za Fifu”, nezavisni senator Nik Ksenofon je rekao da bi Australija trebalo i da se suzdrži od trošenja novca poreskih obeznika na buduće kandidature, sve dok se ne rasčisti situacija u svjetskoj kući fudbala.

"Čini se da su koruptivno i veoma upitno ponašanje u srži funkcionisanja Fife. Australija je potrošila skoro 46 miliona dolara na kandidaturu, ali nijednom nismo ni bili u pravoj konkurenciji, jer je za glasove dobijan mito. Sada čujemo da se uzima novac kako bi se namjestilo glasanja za predsjednika Fife", istakao je Ksenofon.

Prvi čovjek Azijske fudbalske federacije Mohamed bin Hamam i Džek Vorner, predjednik Konkakafa, suspendovani su zbog optužni o primanju mita u najvećem skandalu u istoriji Fife.

Etički komitet svjetske kuće fudbala je, sa druge strane, oslobodio sumnji Sepa Blatera, i izazvao burne reakcije.

Australija je dobila samo jedan glas za organizaciju Mundijala 2022, a tamošnja javnost je kritikovala čelnike kandidature i vladu, jer je finanijski podržala loš projekat.

Katar je dobio pravo da bude domaćin Svjetskog prvenstva, ali su bogati šeici u međuvremenu optuženi da su plaćali delegatima Fife da glasaju u njihovu korist.

"Činjenica da je FIFA duboko ogrezla u korupciji vas tjera da se zapitate da li treba da investirate milione dolara u kandidature. Kako, kad nikada neće biti u konkurenciji? Kako FIFA može da osigura pošteno glasanje, kada su njeni najviši zvaničnici korumpirani", upitao se Ksenofon na kraju.

Bonus video: