Pljevljaci ispisali istoriju

Nakon 120 minuta borbe i penal-ruleta, četa Nebojše Vignjevića odbranila je pehar namijenjen pobjedniku Kupa...
79 pregleda 0 komentar(a)
Rudar, Foto: Boris Pejović
Rudar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2011. 22:24h

Rudar piše istoriju - nakon 120 minuta borbe i penal-ruleta, četa Nebojše Vignjevića odbranila je pehar namijenjen pobjedniku Kupa...Pljevaljski tim je tako osvojio i treći pehar u najmasovnijem takmičenju, i uz lanjsku titulu šampiona ostaje najtrofejniji domaći klub. Kada je Ivica Jovanović postigao gol u petoj seriji (svi fudbaleri izuzev veziste Mogrena Igora Matića bili su sigurni sa bijele tačke) , ”rudari” su počeli veliko slavlje. Vignjević je i ove godine završio na rukama svojih fudbalera, beogradski stručnjak osvojio je treći trofej sa pljevaljskim timom i izjednačio se sa Dejanom Vukićevićem, koji je vodeći Zetu i Mogren osvojio dvije titule i Kup.

Finalni okršaj donio je brojna uzbuđenja, puno emocija sa obje strane, dva crvena kartona, mnoštvo šansi... A interesantno da je počelo kao i prošle godine - crvenim kartonom u uvodu meča.

Lani su, međutim, Pljevljaci stekli brojčanu prednost na meču protiv Budućnosti (tada je isključen Perišić), dok su ovog puta oni ostali bez golmana Mijatovića nakon svega 15. minuta igre - čuvar mreže Rudara srušio je Grbića u svom kaznenom prostoru i zaradio isključenje. Golman Asanović je morao da se zagrije po “skraćenom postupku”, a nekoliko minuta kasnije Đokaj je doveo Budvane u vođstvo sigurnim udarcem sa bijele tačke.

Do tog momenta Rudar je bio konkretniji, napravio nekoliko opasnih prodora i centaršuteva... I poslije Mogrenovog gola zaprijetio je Ivica Jovanović, potom i Francišković iz “slobodnjaka”, ali su Budvani imali neuporedivo zrelije šanse nakon toga. Bivši kapiten Pljevljaka Ranđelović i Božović nisu bili precizni, dok je Asanović u posljednji čas otklonio opasnost ispred Grbića. Poluvrijeme, međutim, nije ohladilo rivale, a utakmicu je “otvorio” Vlahović, koji je sjajnom bombom sa 18 metara u 53. minutu razgalio simpatizere Rudara.

Snage su “izjednačene” u 62. minutu kada je Grbić u jednom duelu laktom udario Adžića, a sudija Ranko Spasojević procijenio da je to dovoljno za isključenje. Ekipa Branislava Milačića bila je opasnija nakon toga - Vujović je strahovitim šutem u 72. minutu zatresao prečku, dok je nakon ubačene lopte Ćetkovića sa desne strane, Matić zakasnio da je ubaci u mrežu... Isti igrač i reprezentativac Batak zaprijetili su i u sudijskoj nadoknadi.

Kada je u trećem minutu prvog produžetka Matić promašio odličnu šansu, uslijedila je kazna. Božović je srušio Igumanovića u svom kaznenom prostoru, a kapiten Rudara Bojić sigurnim šutem iz penala u 96. minutu donio preokret. Uzvratio je Vujović, čiji udarac je uz dosta sreće ukrotio golman Asanović, dok je na drugoj strani Popoviću malo falilo da otkloni neizvjesnost.

Drama je, međutim, produžena u 112. minutu zahvaljujući evrogolu Ćetkovića - ofanzivni vezista Budvana sjajno je šutirao sa oko 25 metara, a lopta je “pomilovala” prečku i završila u mreži. Smiješili su se penali, pogotovo nakon što je Janjušević “uhvatio” Igumanovićevu bombu u 117. minutu.

Pljevljaci su bili precizni sa bijele tačke, pa je Matićev promašaj u četvrtoj seriji bio dovoljan znak da slavlje može da počne...

Vignjević nije mogao da sakrije emocije nakon meča, poslije trećeg trofeja sa “rudarima”...

"Bilo je teško, a mislim da smo bili bolji do isključenja. Znali smo da Mogren u tri dana može sve da osvoji ili izgubi, to se vidjelo i u ovom meču. Oni su htjeli da rutinski privedu meč kraju nakon samo 15 minuta. No, moji igrači imali su ljudski kvalitet, uložili su natčovječanski napor. Mislim da smo potpuno zasluženo došli do trofeja, pogotovo ako se zna da dobre igre nisu isprećene rezultatima. I sreća nas je pogledala u pojedinim trenucima. Žao mi je što Duško (Šarić) nije sa nama, da proslavimo zajedno", bio je prvi utisak Vignjevića.

Koji je trofej draži, ovaj sadašnji ili prošlogodišnji?

"Lani sam prvi put osjetio takvo iskustvo. Finale Kupa je fenomenalna utakmica, pogotovo ako se ima u vidu način na koji je Fudbalski savez sve organizovao. Ali osvojiti trofej na ovaj način, sa desetoricom igrača protiv ovakvog Mogrena zaista je nešto posebno", rekao je trener Rudara.

Vignjević je najavio da, vjerovatno, neće ostati u Rudaru...

"Odlazim najvjerovatnije, ali može da se desi i da ostanem pod određenim uslovima. Ne mislim, međutim, na uslove finansijske prirode. Još, zaista, ne znam odgovor na to pitanje. Jedino što sam planirao je da slavim", kazao je Vignjević.

Trener Mogrena Branislav Milačić čestitao je rivalu...

"Teška utakmica, Rudar zasluženo slavi, mada nije uobičajeno da kada tri puta pogodite prečku i postignete dva gola, ostanete bez pobjede. No, u penalima je neophodna sreća. Iritira me, međutim, što smo počeli da igramo u trenutku kada smo ostali sa desetoricom", kazao je Milačić.

Budvani u subotu rješavaju prvenstvo - ukoliko slave protiv Mornara titula je njihova, u suprotnom zavise od toga šta napravi Budućnost protiv Sutjeske...

"Neće poraz uticati koliko činjenica da smo igrali 120 minuta. Ali, to je, što je, ukoliko žalite da se takmičite na oba fronta, morate da budete spremni i na takvo iskustvo. Rijetkost je, međutim, da se izgubi titula u posljednjem kolu. A koliko me zapitkuju o tome, kao da se priželjkuje da ne osvojimo titulu. Vjerujem da možemo da se dignemo i osvojimo titulu - kazao je Milačić.

Trener Mogrena potom je stao u zaštitu svog kapitena...

"Mislim da je crveni karton nezaslužen. Neprimjereno je da mu se za svaki duel pokaže crveni karton. Grbić kao momak i reprezentativac Crne Gore nije zaslužio takav odnos prema njemu - zaključio je iskusni stručnjak.

Olimpijakos „snimao” Grbića

Kapiten Mogrena Petar Grbić bio je na “skeneru” grčkog giganta, iz lože podgoričkog stadiona sportski direktor Olimpijakosa i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Darko Kovačević uživo je posmatrao jednog od boljih fudbalera lige. Grci, inače, već duže prate Grbića, a sada su odlučili i da se uživo uvjere u mogućnosti fudbalera koji je na martovskom prijateljskom meču sa Uzbekistanom debitovao u dresu “hrabrih sokola”.

Mogren - Rudar 2:2 penali 6:7

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 4.000. Sudija: Ranko Spasojević (Podgorica). Pomoćnici: Nikola Razić, Miloš Radulović (Podgorica). Strijelci: Đokaj u 18. iz penala i Ćetković u 112. minutu za Mogren, a Vlahović u 53. i Bojić u 96. minutu iz penala za Rudar. Strijelci iz penala: Batak, Ćetković, Božović i Đokaj za Mogren, a Igumanović, Vlahović, Francišković, Bojić, I. Jovanović (Rudar). Žuti kartoni: Božović, Tatar, Jovanović, Matić (Mogren), B. Ivanović, Bojić, Adžić, Vlahović (Rudar). Crveni kartoni: Grbić (Mogren), Mijatović (Rudar).

Mogren: Janjušević 6,5, Kapisoda 6 (Ćetković 7), Simović 7,5, Batak 7, Đokaj 6,5, Božović 7, Tatar 6,5, Jovanović 6,5 (Mirković 6,5), Matić 6,5, Ranđelović 6 (Vujović 6,5), Grbić 6.

Rudar: Mijatović -, B. Ivanović 7, Bojić 7, Adžić 6,5, Igumanović 6,5, Francišković 7, Useni 6,5 (Lutovac), I. Ivanović (Asanović 6,5), Vlahović 7, M. Jovanović 6,5 (Popović 7), I. Jovanović 6,5.

Bonus video: