Mališani uživali u igri i zabavi

Otvoreni dan fudbala proslavljen je u četiri opštine, gdje je preko 1.300 mališana uživalo u čarima fudbalske igre na velikom terenu
128 pregleda 0 komentar(a)
Grasruts, Foto: FSCG
Grasruts, Foto: FSCG
Ažurirano: 25.05.2011. 16:59h

U sedmici u kojoj čitava Evropa slavi bazni fudbal, Crna Gora je prvi put u svojoj istoriji na pravi način obilježila fudbalski praznik "Grassroots Open Day".

- Uspjeli smo da u isto vrijeme okupimo veliki broj djece koja se bave fudbalom i obilježimo njihov praznik, a istovremeno smo upoznali i animirali sve trenere da ispune obavezu registracije svojih škola kao kluba ili akademije fudbala.

Preko njih ćemo u budućnosti evidentirati svu djecu stariju od šest godina koja treniraju fudbal. Na ovaj način ćemo napokon dobiti pravi uvid u stanje i brojnost najmlađe populacije, što će biti preduslov za realizaciju novog projekta za sljedeću sezonu - organizacija liga za djecu od šest do jedanaest godina u čitavoj zemlji - rekao je šef Grassroots kancelarije FSCG Zoran Mijović.

Po riječima Mijovića, već od oktobra bi trebale biti organizovane po tri lige za dvije generacije (6-7, 8-9 i 10-11 godina) u većim crnogorskim gradovima, što će za rezultat imati veću popularizaciju fudbala među najmlađima, ali i dobijanje na masovnosti i ozbiljnosti koja je neophodna za dalji napredak.

- Planirano je da lige budu organizovane u Baru, Nikšiću i Podgorici, ali i zajednička liga Herceg Novog i Kotora. Ovom akcijom pokrili smo veći dio Crne Gore, a u narednom periodu ćemo isto učiniti sa našim sportskim prijateljima u sjevernoj regiji kako bi i tamo na sličan način okupili i organizovali lige dječaka u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima i ostalim fudbalskim centrima - ističe Mijović. Uspjeh današnje akcije dobija na značaju kada se uzme u obzir činjenica da je veliki broj djece bio spriječen da učestvuje zbog školskih obaveza.

Tako je u Nikšiću bilo oko 450 učesnika iz 11 škola fudbala (Gornje Polje, Plužine, Karioke, Bubamara, Andebra-Čelik, Polet Stars, Panteri, Sutjeska, Sportski centar, Straševina i Župa), u Podgorici oko 600 dječaka i djevojčica iz 21 škole fudbala (Mundijal, Lob, Arso Milić, Venom, Extra time, Arena, Porto, Premijer, Blu star, Pink, Katun, Futura, Ribnica, Ris, Karioke, Kom, Crvena stijena, Šoker, Fortuna, Olimpico i Olimp).

U Baru je uživalo oko 250 mališana iz 10 škola (Bombonjera, Barselona, Bubamara, Hajduk, Mornar, Sutomore, Federal, Sloga, Libero i Jadran), dok se u Kotoru okupilo 50 dječaka iz tri škole fudbala (OFK Kotor, Obilić i Manda). Svi treneri su od Grassroots Kancelarije FSCG dobili uputstva o prijavi i registraciji škola, brošure i programe rada, reklamni materijal, a svaka škola dobila je i po pet lopti. - Na ovaj način smo obilježili praznik fudbala u Crnoj Gori na dan finala nacionalnog Kupa, a istovremeno smo na pravi način proslavili najveći fudbalski praznik koji je uspostavila UEFA. Želja nam je da svaki sljedeći bude još brojniji od prvoga - zaključio je Mijović.

Bonus video: