Juve ne može da se oporavi od Kalćopolija

Juveov trio trenera u posljednje godinu i po (Ćiro Ferara-Alberto Zakeroni-Luiđi del Neri) bilježio je najgore rezultate sa torinskim klubom još od 1976. godine
0 komentar(a)
Del Neri, Foto: REUTERS
Del Neri, Foto: REUTERS
Ažurirano: 23.05.2011. 18:04h

Juventus nije svakako najveći klub koji naredne sezone neće igrati u nekom evropskom takmičenju, ali je sam podatak da je „stara dama” sezonu u Seriji A završila na sedmom mjestu bio dovoljan da italijanski mediji malo „pročačkaju” kroz istoriju.

Naime, Juveov trio trenera u posljednje godinu i po (Ćiro Ferara-Alberto Zakeroni-Luiđi del Neri) bilježio je najgore rezultate sa torinskim klubom još od 1976. godine.

Zakeroni drži posljednje mjesto na listi, a iznad njega je Del Neri koji je prije nekoliko dana potvrdio da će na kraju sezone da napusti Juventus, što je i logično s obzirom na to da nije ispunio nijedan cilj koji mu je postavljen.

Juve je promijenio šest trenera od čuvene afere Kalćopoli (sedmi će biti Antonio Konte koji potpisuje narednih dana) i nijedan od njih nije opravdao povjerenje. U stvari, jeste samo Didije Dešam koji je uradio ono što se podrazumijevalo - vratio je Juve u Seriju A nakon što je izbačen zbog namještanja, ali mu je odmah nakon toga uručen otkaz kao „zahvalnica”.

Italijanski „Medijaset” je tako napravio listu trenera Juventusa u posljednjih 35 godina na kojoj prvo mjesto drži Fabio Kapelo. Don Fabio je, kada se sabere broj mečeva i bodova, prosječno sakupio 2,17 poena...

Drugi na toj listi je Karlo Anćeloti (1,94), a treći tvorac velikog Juventusa sredinom 90-ih godina prošlog vijeka. Riječ je o Marćelu Lipiju (1,93).

Četvrti na listi je Đovani Trapatoni (1,90), ali u stvari njegovi rezultati vrijede više od svih kolega, jer su se u periodu kada je on bio trener Juvea (od 1976. do 1986. godine) za pobjedu dobijala dva boda. Trap je, naime, osvojio šest Skudeta, po dva Kupa Italije i UEFA kupa, titulu prvaka Evrope, Kup pobjednika kupova, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup.

Slijedi Dino Zof (1,85), potom Klaudio Ranijeri (1,80), kao i Rino Markesi i Luiđi Maifredi.

Bonus video: