Rođen je „Mali Mu”

Osvojio Ligu šampiona ili ne, poređenja i sličnosti Vilaša Boaša sa Murinjom već su neizbježna.
0 komentar(a)
boas_1, Foto: REUTERS
boas_1, Foto: REUTERS
Ažurirano: 19.05.2011. 22:24h

Dan nakon osvajanja Lige Evrope, trene Porta Andre Vilaš Boaš nije mogao da izbjegne poređenje sa Žozeom Murinjom.

“Rođen je mali Mu”, jednoglasna je ocjena svih evropskih medija.

Prije osam godina, Murinjo je sa Portom osvojio Kup Uefa i krenuo na svoj zvjezdani put. Sezonu kasnije, osvojio je Ligu šampiona i, potpuno nesvjesno, svom nasljedniku postavio veliki izazov.

“Ako Vilaš Boaš osvoji Ligu šampiona, biće onda veliku Mu”, euforično pišu portugalski novinari.

Osvojio Ligu šampiona ili ne, poređenja i sličnosti Vilaša Boaša sa Murinjom već su neizbježna.

HARIZMA I GODINE - Obojica su u Porto stigli mladi i obojica su iza sebe već imali određene uspjehe. Murinjo je imao 29 godina kada je preuzeo “zmajeve”, pošto je stažirao u Barseloni, malo radio u Benfiici i plasirao se sa Ljeirom na rekordno peto mjesto u Portugalu. Viljaš Boaš je još mlađi - ima samo 33 godine i veoma uspješnu sezonu sa Akademikom Koimbrom za sebe.

NEUSPJEŠNI FUDBALERI - I jedan i drugi nisu se dokazali kao igrači na vrhunskom nivou, neko će reći da su samo pokušali da igraju fudbal. Upućeni čak kažu da su bili izrazito netalentovani. Kako god, Murinjo je kao igrač ostavio malo veći trag, jer je nosio dresove Rio Avea i Belenensesa, a u dvije sezone postigao je četiri gola. S druge strane, o igračkoj karijeri Viljaša Boaša još nema pravog pisanog traga.

UČENICI BOBIJA ROBSONA - Murinjo se, međutim, sprecijalizovao kao prevodilac, a Viljaš Boaš kao analitičar i majstor za snimanje protivnika. Obojicu ih je otkrio - Bobi Robson, a Viljaša Boaša je doveo u Porto jer je stanovao u njegovoj zgradi.

Kada se Murinjo ostavio prevođenja i postao “pravi” trener, uzeo je upravo Viljaša Boaša za asistenta, prvo u Portu, a potom i u Čelziju i u Interu. No, “mali Mu” se 2009. osamostalio, smatrajući da je naučio dovoljno.

RUŠITELJI REKORDA - Dakle, pojavili su se iz sjenke, ali su odmah počeli da ruše rekorde. Murinjo je u prvoj sezoni osvojio titulu sa Portom sa samo dva poraza (procenat uspješnosti 77 odsto), dok je Viljaš Boaš bio još bolji - osvojeno prvenstvo bez izgubljene utakmice, uz procenat 83 odsto. Murinjo je lansirao Deka i Derleja, a Viljaš Boaš Hulka i Falkaoa.

VRSNI TAKTIČARI - Uz strašnu harizmu i izuzetnu ambicioznost, za obojicu se priča da su sjajni taktičari. Dok je radio u Barseloni, Murinjo je za Luisa van Gala spremao iscrpne dosijee o protivnicima, dok je Viljaš Boaš montirao DVD-je za svakog igrača pojedinačno.

“Otkriti mane protivnika, prvi je preduslov za uspjeh”, deviza je i jedno i drugog.

EVROPSKE TITULE - I, naravno, nakon rekorda i domaćih titula, počeli su evropski uspjesi. Murinjo je Kup Uefa osvojio s 39, Viljaš Boaš sa 33. I samo je pitanje koliko će obojica klubova promijeniti, i koliko će još uzeti titula...

Doček u Portu: Sve je plavo!

Fudbaleri Porta, osvajaći Lige Evrope u sezoni 2010/11, stigli su danas u svoj grad. Pehar je iznio Falkao, uz ovacije nekoliko desetina hiljada navijača koji su se podsjetili šta znači veliko slavlje. Najveća “ludnica” na ulicama Porta bila je, naravno, 2004. godine, nakon osvajanja Lige šampiona. Posebno oduševljeni bili su portugalski mediji. “Sve je plavo”, naslov je lista “A Bola”, dok je “O Žogo” veličao Kolumijca: “Na krilima Falkaoa”.

Bonus video: