Kan: Bajern nema pravi plan

Dolazak Hajnkesa je logičan slijed događaja, jer poznaje okruženje i igrače. Ali najbolje rješenje je tražiti kontinuitet na trenerskoj klupi, jer je to osnova za uspjeh - ističe Kan
0 komentar(a)
Oliver Kan, Foto: Reuters
Oliver Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2011. 09:47h

Nikada nije imao dlaku na jeziku, pa nikoga i ne bi trebalo da čudi što je Oliver Kan kritikovao politiku Bajerna, čiji je dres nosio od 1994. do 2008. godine.

Legendarni golman, koji je sa Bavarcima osvojio osam titula prvaka Njemačke, šest nacionalnih Kupova i Ligu šampiona, te bio drugi i treći na svjetskim prvenstvima u dresu Njemačke, smatra da uprava kluba iz Minhena nema jasnu viziju za budućnost.

Među potezima sa kojima se ne slaže su dovođenje golmana Manuela Nojera i trenera Jupa Hajnkesa. Za golmana Šalkea smatra da je preskup (25 miliona eura).

- Doveden je veoma dobar golman, koji može da obilježi jedno razdoblje. Pitanje je samo koliko on košta. Platiti toliku sumu za igrača koji bi sljedećeg ljeta bio slobodan je pretjerano. Da je bio vezan ugovorom još tri godine, onda bih to mogao da razumijem - istakao je Kan.

Dugogodišnji kapiten najtrofejnijeg njemačkog kluba ističe da trener Bajer Leverkuzena nije dugoročno rješenje.

- Dolazak Hajnkesa je logičan slijed događaja, jer dobro poznaje okruženje i igrače. Ali najbolje rješenje je tražiti kontinuitet na trenerskoj klupi, jer je to osnova za uspjeh. Poput Hicfelda, koji je obilježio period od šest ili sedam godina.

Na kraju se Kan upitao:

- Gdje je prava nogometna ideja, gdje je prava filiozofija? Po kojim se kriterijumima dovode igrači i kako se sklapa ekipa? Tu se ne radi samo o tome da se dovode ugledna imena, što najbolje pokazuje Barselona, ili igrači koji su igrali dobro protiv Bajerna - zaključila je 41-godišnja legenda.

Bonus video: