Fudbaleri Budućnosti u štrajku!

Uprava kluba je krajem prošle sedmice, kao trenutno rješenje problema, ponudila igračima da im isplati polovinu jedne zarade, što su igrači glatko odbili.
128 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Slavlje Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2011. 13:29h

Fudbaleri Budućnosti odbili su jutros da treniraju pošto im uprava kluba duguje četiri plate, saznaju „Vijesti“. Zahtjevi igrača za isplatom zaostalih dugovanja traju već duže vrijeme, a igrači su i prošle nedjelje prijetili štrajkom, koji je međutim tada odložen.

Uprava kluba je krajem prošle sedmice, kao trenutno rješenje problema, ponudila igračima da im isplati polovinu jedne zarade, što su oni glatko odbili. U subotu su odigrali prvenstveni duel sa Mornarom (dobili 3:2), a nakon što uprava ni početkom ove sedmice nije izmirila svoje obaveze, odlučili su se na radikalan način protesta, po ugledu na košarkaše Budućnosti i vaterpoliste Primorca.

Miranović: Nije način, ni vrijeme

Kapiten tima Ivan Vuković nije želio da komentariše početak štrajka, istakavši da se igrači neće oglašavati prije nego što se oglasi uprava kluba. Kako saznajemo, igrači do petka traže izmirenje makar dvije zaostale plate, jer u protivnom, neće igrati u subotu u derbiju prvenstva protiv Mogrena u Budvi.

Izvršni direktor Budućnosti Budimir Miranović, s druge strane, kazao je "Vijestima" da su ga sportski direktor i trener jutros obavijestili o odbijanju fudbalera da izvrše redovne obaveze.

"Dobio sam izvještaj od trenera i sportskog direktora i procesuirao sam ga Upravnom odboru kluba. Ne bih želio da detaljnije komentarišem sitaciju dok se ne sastane Uprava kluba, ali se nadam da će se problemi uskoro prevazići", rekao je Miranović.

Po njemu, igrači su mogli da pokažu malo više strpljenja.

"Ovo nije način, ali ni momenat da se prevaziđu problemi. Čeka nas derbi sa Mogrenom i mislim da još imamo teorijskih šansi da osvojimo titulu. Vodili smo tokom sedmice razgovore sa fudbalerima i pokušali da im dočaramo da je finansijska situacija teška i da sačekaju da se završi prvenstvo, ali oni nisu imali strpljenja", kaže Miranović.

Ovo nije prvi put da Fudbalski klub Budućnost kuburi sa finansijama, te da zbog toga ispaštaju fudbaleri. Ovo je, međutim, prvi slučaj da su igrači odbili da treniraju.

Igračima se dugovalo i tokom prošle sezone, "Vijesti" su pisale o tome, a kada su fudbeleri pronašli kompromis sa upravom kluba i odustali od štrajka, poslali su saopštenje u kojem su istakli da su "dugovanja normalna" i da "mediji pokušavaju da destabilizuju klub". Da li će i ovoga puta dugovanja biti "normalna", vidjeće se narednih dana, ali ne bi se reklo ako je suditi po današnjem potezu fudbalera...

FK Budućnost je zimus promijenila dio uprave i trenera, ali je na čelu kluba ostao građevinski biznismen Tomislav Čelebić, zbog kojeg navijači već 13 mjeseci ne dolaze na stadion, tražeći bezuslovnu ostavku.

A sa promjenama u upravi, očigledno da se nije promijenilo finansijsko stanje u klubu, iako je ekipa, predvođena trenerom Petrovićem, u drugoj polusezoni osvojila najviše bodova u ligi, dva više od provoplasiranog Mogrena.

Osim što se duguje fudbalerima, plate se ne isplaćuju ni stručnom štabu, a kako saznajemo nezvanično, trener Saša Petrović nije primio ni centra od kada je početkom godine drugi put preuzeo Budućnost.

Zaostala potraživanja

Izvršni direktor Budućnosti Budimir Miranović kaže da je finansijska situacija teška, ne samo u sportu, fudbalu ili Fudbalskom klubu Budućnost, ali da ipak nije tako katastrofalna.

Problem su, kako kaže, zaostala potraživanja.

"Mi još uvijek imamo zaostala potraživanja od Dinama za Fatosa Bećiraja, od Šarlroe iz Belgije za Abrahama Kudemora, kao i od Crvene zvezde za transfere Marka Vešovića i Igora Burzanovića. To nisu mala finansijska sredstva i sa njima bismo riješili sve probleme", kaže Miranović.

Budućnost dva kola prije kraja prvenstva ima tri boda manje od budvanskog Mogrena i kako stvari trenutno stoje, gotovo je sigurno da će završiti još jednu sezonu bez trofeja.

Od mogućih devet trofeja u nezavisnoj Crnoj Gori najveći crnogorski klub osvojio je samo jedan pehar (prvenstvo 2008. godine) i na dobrom je putu da ostane i bez desetog...

Bonus video: