Britanski parlament optužio FIFA za korupciju

Poslanik Dejmijen Kolins rekao je na saslušanju o fudbalu u parlamentu da su dokazi pokazali da su neki članovi Izvršnog komiteta dobili novac da glasaju za Katar
56 pregleda 0 komentar(a)
Blater, Foto: REUTERS
Blater, Foto: REUTERS
Ažurirano: 10.05.2011. 16:50h

Član britanskog parlamenta optužio je danas šestoricu članova Izvšnog komiteta Svjetske fudbalske federacije (FIFA) za neetičko ponašanje prilikom izbora za domaćine svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Poslanik Dejmijen Kolins rekao je na saslušanju o fudbalu u parlamentu da su neobjavljeni dokazi koje je nabavio jedan dnevni list dokazali da su neki članovi Izvršnog komiteta dobili novac da glasaju za Katar.

On je naveo da su to Isa Hajatu iz Kameruna i Žak Anuma iz Obale Slonovače dobili milion i po dolara da bi glasali da Katar dobije domaćinstvo. Ta bliskoistočna država pobijedila je SAD na izborima u decembru i organizovaće Mundijal 2022. godine.

Predsjednik FIFA Sep Blater rekao je u Cirihu da će zatražiti dokaze za te tvrdnje, kao i da će sve optužbe da proslijediti Etičkoj komisiji FIFA.

- Neću da kažem da su svi anđeli ili đavoli. Moramo da imamo dokaze i onda ćemo odmah reagovati protiv svih onih koji su prekrsšli etički pravilnik - rekao je Blater.

Proces glasanja već je bio uzdrman pred decembarsko glasanje kada su prerušeni novinari dnevnika “Sandej tajms” u Britaniji doveli svojom istragom do suspenzije dvojice ćlanova Izvršnog komiteta FIFA.

Nigerijac Amos Adamu proglašen je krivim za primanje mita od prerušenih novinara, dok je Rejnald Temari sa Tahitija suspendovan zato što je prekršio pravila o povjerljivosti i lojalnosti.

Bonus video: