Kapiten Francuske: Rasne kvote su glupost

Loran Blan nije rasista, u njegovim postupcima ne pronalazim ništa slično. Vidim samo frustriranog trenera kojem se limitira broj igrača koje može da pozove - rekao je Dijara
0 komentar(a)
Dijara, Foto: REUTERS
Dijara, Foto: REUTERS
Ažurirano: 03.05.2011. 12:20h

Slučaj rasne kvote koji je proteklih dana potresao francuski i evropski fudbal je i dalje jedna od glavnih tema, ali je strasti donekle pokušao da smiri kapiten "trikolora" Alu Dijara koji je stao u odbranu selektora Lorana Blana.

Riječ je o otkriću jednog portala o tome kako je dio čelnika Fudbalskog saveza Francuske (FFF) planirao da ograniči broj djece useljeničkih roditelja, prvenstveno afričkog i arapskog porijekla, na 30 odsto u ukupnom broju reprezentativaca u najmlađim selekcijama. Navodno, u svemu tome je učestvovao i sam Blan.

- Loran Blan nije rasista, u njegovim postupcima ne pronalazim ništa slično. Vidim samo frustriranog trenera kojem se limitira broj igrača koje može da pozove - rekao je Dijara.

Dijara je porijeklom iz Malija, ali nikada nije imao dilemu da li da igra za Francusku.

- Nikad nisam o tome razmišljao. Ja sam rođen u Francuskoj i tu sam odrastao - kazao je Dijara.

Ministarstvo sporta Francuske je nakon svega suspendovalo tehničkog direktora FFF Fransou Blakarta nakon što je izjavio da Savez planira da uvede rasne kvote.

Međutim, ni UEFA ni FIFA se još nisu oglašavale po ovom pitanju.

Bonus video: