Čarobnjak Mesi i dželat Štark

Mesi pokazao zašto je najbolji fudbaler današnjice, ali tek pošto je sudija Volfgang Štark prestrogo isključio Pepea, a Real ostao sa desetoricom
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 21:09h

Sa dvije majstorije najboljeg fudbalera današnjice Lea Mesija,od kojih će druga u 87. minutu ući u antologiju fudbala, Barselona je savladala Real u Madridu sa 2:0 i praktično osigurala finale Lige šampiona. Vjerovatno sa Mančester junajtedom, baš kao i 2009. godine u Rimu, ali ovoga puta na hramu fudbala, "Vembliju".

Još prije Mesijevih majstorija, na "el klasiko" je pala sjenka, pošto je njemački sudija Volfgang Štark prestogo isključio Pepea zbog faula nad Danijom Alvešom. Start je bio neoprezan, ali čini se više za žudi nego za crveni karton. Sa Pepeom je van morao i Žoze Murinjo, koji je isključen zbog protesta, pa je koncepcija Reala bila potpuno razbijena.

Za Barselonu, a posebno za Mesija, to je bilo kao poslastica. Argentinski superstar je u 76. minutu iskrostio sjajno ubacivanje Afelaja da postigne prvi, a u 87. uzeo loptu na centru i sam se obračunao sa odbranom Reala za svoj drugi i vjerovatno najvažniji gol u karijeri.

Pred 71 hiljadu navijača "Santjago Bernabeuu", Murinjo je, inače, opet izveo postavu bez napadača, sa Kristijanom Ronaldom, Ozilom i Di Marijom kao najisturenijim, te "specijalcima" u veznom redu Pepeom, Dijarom i Ćavi Alonsom.

Barselona je počela bez povrijeđenog Injeste, koga je zamijenio Keita, sa Pujolom koji je lijevi bek.

Vilja je u 10. minutu šutirao pored gola sa ivice šesnaesterca, dok je Kasiljas u 23. odbranio dobru šansu Ćavija. Bilo je to premalo, s obzirom na dominaciju - posjed lopte je pokazivao njevjerovatnih 70:30 odsto u korist Barselone.

Real je u prvom poluvremenu bio bezopasan i ne previše zainteresovan da krene u napad. Jedini pravo uzbuđenje pred golom Valdesa viđeno je u posljednjem minutu, kada je Valdes odbranio šut Ronalda, a Ozil bio u idealnoj, ali nedozvoljenoj poziciji.

Treći u nizu od četiri "el klasika" protekao je onako baš kakva je bila i najava, sa mnogo tenzija, kavgi, padanja i komentarisanja sudijskih odluka. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u prvom poluvremenu stvorila se velika gužva ispred ulaza u svlačionicu, pokačili su se Keita i Arbeola, a rezervni golman Barse Pinto pokušao da "posreduje". Sudija Volfgang Štark pokazao mu je crveni karton...

Murinjo je na poluvremenu valjda shvatio da mu za eventualni prolaz u finale treba makar jedan gol u prvoj utakmici, pa je malo pojačao napad, ušao je Adebajor umjesto Ozila.

I Real je u prvih 15 minuta nastavka igrao bolji fudbal od Barselone, iako nije imao pravu šansu, ali kada je Pepe dobio crveni karton, put Barselone ka finalu bio je otvoren.

Mesi je dobio prostor u napadu i tu više nije bilo spasa...

Real Madrid - Barselona 0:2

Madrid - Stadion “Santjago Bernabeu”. Gledalaca: 71.000. Sudija: Volfgang Štark (Njemačka). Strijelci: Mesi u 76. i 87. minutu. Crveni kartoni: Pepe (Real Madrid) i Murinjo (trener Reala) u 60. minutu, Pinto (rezervni golman Barselone) u 45. minutu.

Real Madrid: Kasiljas - Arbeloa, Serhio Ramos, Raul Albiol, Marselo - Dijara, Pepe, Ćavi Alonso - Ozil (Adebajor), Di Marija - Kristijano Ronaldo.

Barselona: Viktor Valdes - Dani Alveš, Maskerano, Pike, Pujol - Buskets - Ćavi, Keita - Vilja (Serđi Roberto), Mesi, Pedro (Afelaj).

Bonus video: