Željo protiv Piksija za povratak fudbalu

Najveći japanski klub Urava reds, crnogorskog trenera Željka Petrovića, na svom stadionu u Saitami čeka aktuelnog šampiona, Nagoju Grampus Ejt Dragana Stojkovića Piksija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 08:43h

Tačno 40 dana nakon razornog zemljotresa i stravičnog cunamija, neravnopravne borbe sa prirodnim silama i dugotrajnog straha od širenja radijacije, Japanci se konačno - vraćaju fudbalu.

I to kakvim derbijem: najveći japanski klub Urava reds, crnogorskog trenera Željka Petrovića, na svom stadionu u Saitami čeka aktuelnog šampiona, Nagoju Grampus Ejt Dragana Stojkovića Piksija. Duel Željo-Piksi, dvojice nekadašnjih saigrača iz reprezentacije bivše države (nedjelja u sedam ujutru po našem vremenu), obilježiće toliko čekano kolo japanske Džej lige, koje se igra danas i sjutra.

"Fudbal je za Japance jedna vrsta zabave, a sada će i poslužiti da se nacija vrati u normalu nakon svih stvari koje su je zadesile. Fudbal će pomoći da se skrenu misli od problema i zbog toga je ovo dan koji se dugo čekao", kaže Petrović iz Japana u telefonskom razgovoru za “Vijesti”.

Koliko je narod u Zemlji izlazećeg sunca željan fudbala i svih “normalnih” stvari koje su mu nedostajale, najbolje je pokazao trening meč koji je Uprava prije neki dan igrala sa klubom Montedio Jagamata. Na tribinama je, naime, bilo preko 30 hiljada gledalaca!

"Bio sam svuda po svijetu i mislim da ne postoji klub koji je sposoban da tako napuni stadion na jednom najobičnijem kontrolnom meču. To je maltene bio trening, a za nas je navijalo 30 hiljada ljudi", kaže Petrović.

Urava reds, najpopularniji i najgledaniji klub u cijeloj Aziji (prije dvije sezone prosjek je bio 47 hiljada gledalaca po meču), protiv Nagoje će pokušati da se iskupi za poraz u prvom i do sada jedinom kolu Džej lige ove sezone (1:0 od Kobea).

"Ovo je tek početak, ali mislim da je ekipa mentalno i fizički spremna da napravi dobar rezultat.

Nagoja, bez Igora Burzanovića koji se još oporavlja od teške povrede koljena, u prvom kolu je na svom terenu remizirala sa Jokohamom (1:1).

"Radujem se povratku fudbala. Najvažnija sporedna stvar će pomoći da život u Japanu nastavi da teče istim onim tokom kao prije katastrofe", kazao je Dragan Stojković, a prenosi sajt Nagoje.

Bonus video: