Bekam najbogatiji

Forbs u sastavljanju liste najbogatijih igrača nije uzimao samo plate, već i druga primanja i bonuse, pa čelnu poziciju drži Bekam koji je u prošloj godini zaradio 40 miliona dolara.
106 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Bekam, Foto: Reuters
Dejvid Bekam, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2011. 14:08h

Prema istraživanju magazina Forbs Dejvid Bekam je najbogatiji fudbaler današnjice, a Mančester junajted najbogatiji svjetski klub.

Forbs u sastavljanju liste najbogatijih igrača nije uzimao samo visinu plate, već i druga primanja i bonuse fudbalera, pa čelnu poziciju drži vezista Los Anđeles Galaksija, Dejvid Bekam koji je u prošloj godini zaradio 40 miliona dolara. Sa svega dva miliona zelenih novčanica manje prati ga Portugalac, od juče ikona “merengesa” Kristijano Ronaldo, dok zvanično najbolji igrač svijeta i Barselone, Argentinac Lionel Mesi računa na 32 miliona godišnje.

Fantastičnu, četvrtu poziciju, samo zahvaljujući staroj slavi drži Brazilac Kaka, koji za grijanje klupe u Realu zaradi 25 miliona. A da stara slava donosi mnogo u svijetu pokazuju i igrači na petoj i šestoj poziciji - Ronaldinjo u Flamengu i od drugih prihoda inkasira 24, a Tijeri Anri u Njujorku 21 milion. Sa zavišću na sedmom mjestu treba da ih gleda fantastiočni napadač Mančester junajteda Vejn Runi, sa milionom manje od nekadašnje ikone Arsenala. Osmu i devetu poziciju sa identičnom zaradom od 17 miliona dijele Frenk Lampard iz Čelzija i Zlatan Ibrahimović u Milanu. U prvih deset nema defanzivaca, pošto je posljednej mjesto zaposjeo centarfor Intera Semjuel Eto sa 15 miliona.

Zarade igrača nijesu u saglasnosti sa bogatstvom klubova za koje igraju, pokazuje Forbsovo istraživanje vrijednosti fudbalskih giganata. “Đavoli” vrijede 1,86 milijardi dolara, a prati ih Real sa 400 miliona manje, pa Arsenal sa 1,19 i Bajern sa 1,05 milijardi. Iako na petom mjestu sa infrastrukturom procijenjenom na 975 miliona, Barselona je najdarežljivija kada su plate u pitanju, pa je nedjeljni prosjek primanja fudbaleru “blau grane” čak 152,1 hiljadu dolara. Slijedi Real sa 141,5.

Forbsovo istraživanje ponajbolje oslikava razloge padu italijanakog fudbala, jer je najbogatiji u Seriji A, Milan pozicioniran na šestom mjestu, ali je darežljiviji Inter koji drži posljednju, desetu poziciju u tom segmentu. Ipak, igrači Intera su po zaradama na četvrtom mjestu, pošto se između španskih velikana umetnuo Čelzi na trećoj poziciji.