Murinjo je kapetan našeg broda

"Ono što pokušava usaditi u nas funkcioniše savršeno. Murinjo je kapetan našeg broda i pratit ćemo ga do smrti", slikovito se kazao Ramos.
0 komentar(a)
Murinjo na rukama igrača, Foto: Reuters
Murinjo na rukama igrača, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2011. 11:39h

Gol Kristijana Ronalda u 102. minutu razgalio je srca navijača Reala. Madriđani su u finalu Kupa kralja savladali Barselonu (1:0), osvojili prvi trofej od 2008. godine, a u Kupu trijumfovali 18. put, prvi put nakon 1993. godine.

"Jako sam srećan. Ovo je vrlo važan pehar i naš cilj je bio osvojiti ga. Murinjo radi sjajan posao i puno nam pomaže. Iz njega zrači pozitivna energija i mi je osjećamo", kazao je Ronaldo.

Svi igrači madridskog kluba su, jednostavno, sve zasluge za trijumf pripisali svom treneru, Žozeu Murinju. Nakon meča su mu aplaudirali a onda su ga i visoko podigli na rukama i bacali ga u vazduh

"Murinjo je fenomen. Promijenio je naš mentalitet. Patili smo na terenu, ali na kraju smo osvojili trofej koji je za sve madridske navijače. Zahvaljujemo im se na podršci i mislim da im se možemo odužiti osvojenim peharom", rekao je Realov kapetan Iker Kasiljas.

Posebno impresioniran radom svog trenera je je desni bek "kraljevskog kluba" Serhio Ramos.

"Ono što pokušava usaditi u nas funkcioniše savršeno. Murinjo je kapetan našeg broda i pratit ćemo ga do smrti", slikovito se kazao Ramos.

Murinjo je, razumljivo, imao je puno više razloga za zadovoljstvo nakon prvog osvojenog trofeja na klupi najjače madridskog kluba.

"Lijepo je započeti rad s trofejom. Neko, ne nedavno, prozvao me trenerom kojem su titule bitne, sviđa mi se to. Titule su moj posao. Moj posao u Realu ove sezone ide dalje od osvajanja trofeja, al ii mijenjam neke vrlo važne stvari poput strukture u klubu i mentaliteta igrača. Da nismo stigli do pobjede, jedina bi razlika bila u tome što bismo sada bili tužni. Opušten i srećan, ali i ponosan na svoj tim, navijače, i sve ljude oko mene. Nije ovo moj trofej, već zajednički uspjeh koji će skinuti veliki teret s ramena mojih igrača", kazao je Murinjo.

Trener Reala se potom osvrnuo na samu utakmicu.

"Neki su mediji sugerisali da bih trebao igrati sa šestoricom napadača. Iskusan sam, igrali smo kako smo igrali protiv sjajnog rivala, a to ovu pobjedu čini još i boljom Utakmica je bila izjednačena, nama je pripao uvodni dio, njima nastavak. U tako važnoj utakmici kakva je bila ova nismo mnogo griješili, a i Kasiljas je bio na visini zadatka. Moji su igrači bili skoncentrisani, tačno su znali što treba uraditi. Utakmica je bila sjajna”, dodao je Murinjo.

Real i Barselonu ubrzo očekuju i dva duela u polufinalu Lige šampiona.

"Ova utakmica nema nikakve veze s onima koje ćemo igrati u Ligi šampiona. Svaka će imati svoje razlike i tek treba vidjeti što će ove dvije sjajne ekipe napraviti u njima. Sve je moguće", dodao je portugalski stručnjak.

Bonus video: