DiBenedeto 21. predsjednik Rome

"Znao sam koliku strast Rimljani imaju prema ovom klubu, i to je bio jedan od razloga što sam ušao u ovaj posao", kazao je DiBenedeto.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 10:24h

Ono što je bilo izvjesno i dogovoreno već neko vrijeme, u noći između petka i subote po našem vremenu postalo je i zvanično - američki biznismen italijanskog porijekla, Tomas DiBenedeto postao je 21. predsjednik u 84 godine dugoj istoriji Rome.

Ugovor o preuzimanju većinskog paketa akcija u vlasništvu Rome potpisan je u Bostonu, mjestu boravka i sjedištu poslovnih aktivnosti DiBenedeta, a potpisivanju ugovora prisustvovao je veliki broj italijanskih, ali i američkih novinara.

„The deal is done. Posao je završen“, bile su prve riječi novog vlasnika Rome, prvog inostranog u istoriji kluba i uopšte italijanskog fudbala.

„Nisam očekivao toliku pažnju. Znao sam koliku strast Rimljani imaju prema ovom klubu, i to je bio jedan od razloga što sam ušao u ovaj posao. Dijelim njihovu strast, iako nijesam nikada igrao fudbal, ali jeste moj otac“, dodao je DiBenedeto.

DiBenedeto, zajedno sa svojom poslovnom grupacijom za 67 odsto akcija platio je nešto preko 70 miliona eura, od čega 60 za Romu, šest miliona za sportski centar „Trigorija“ i četiri za brend. Ugovor predviđa da će 60 odsto vlasničke strukture kluba biti u rukama DiBenedeta, a preostalih 40 će zadržati banka Unikredit, koja je prošle godine preuzela vlasništvo nad klubom od porodice Sensi, koja je vodila klub od 1992. godine, ali koja više nije uspijevala finansirati dospjele kreditne obaveze prema pomenutoj banci.

I prije formalnog preuzimanja, novi vlasnik Rome je izjavljivao da želi da napravi još uspješniji klub, da bude uz rame najjačim svjetskim klubovima, po uzoru na Silvija Berluskonija i njegov Milan. Premijer Italije bio je jedan od prvih koji je DiBenedetu poželio dobrodošlicu u italijanski fudbal.

„Zahvaljujem Berluskoniju na lijepim riječima. Naš cilj je da sa Romom ostvarimo iste uspjehe koje je on postigao sa Milanom“, kazao je DiBenedeto, koji drži vlasnički udio u korporaciji (NESV) koja je prošle godine kupila Liverpool i koja otranije posjeduje slavnu bejzbol ekipi Boston Red Soks.

Imajući u vidu nova pravila finansijskog fer-pleja, koje novim pravilima nameće UEFA, novi predsjednik Rome je najavio da će akcenat staviti na rad sa mlađim kategorijama.

„U budućnosti će biti krucijalno imati Rimljane u ekipi. Moraćemo, zato, da biramo najbolje rimske igrače, a mnogo od njih već igraju u ekipi“, zaključio je Di Benedeto.

Bonus video: