Mesi protiv Murinja - devet utakmica, nijedan gol

Najbolji fudbaler svijeta je blizu 200. pogotka u karijeri, četvrti je strijelac u istoriji Barselone i lako može da postane prvi igrač u Španiji sa 50 golova u sezoni. Ali, još nijednom nije pogodio protiv timova Žozea Murinja
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 13:59h

Devet utakmica, nijedan gol - to nije učinak koji je lako povezati sa Lionelom Mesijem.

Najbolji fudbaler svijeta je blizu 200. pogotka u karijeri, već sada je četvrti strijelac u istoriji Barselone i lako može da postane prvi igrač u Španiji sa 50 golova u sezoni, jer se protiv Šahtjora upisao 48. put.

Ali, još nijednom nije pogodio protiv timova koje je trenirao Žoze Murinjo, i to u devet pokušaja - u osam zvaničnih utakmica i jednoj prijateljskoj.

Sada će imati četiri prilike u 18 dana, jer se dva najveća španska kluba satsju u Primeri, finalu Kupa kralja i polufinalu Lige šampiona. Prvi meč je u subotu.

Njih dvojica su se umalo srela u Barseloni. Specijalni je, naime, bio asistent Bobiju Robsonu Luisu van Galu na „Kamp nou“, ali je otišao dva mjeseca prije dolaska tada 13-godišnjeg Mesija.

Samo tri godine kasnije, njihovi putevi su se ukrstili, kada je Mesi debitovao u prvom timu u prijateljskom meču sa Portom. U meču koji je otvorio stadion „Do Dragao“, Barsa je poražena 2:0, a Mesi je ušao sa klupe i impresionirao sve.

Morao je, doduše, da postigne gol, ali je htio da predribla i posljednjeg igrača odbrane, iako je mogao da ubaci loptu u praznu mrežu.

Od tada, Mesi i Murinjo su se sastali u osam zvaničnih mečeva.

Čelzi - Barselona 1:2, 22. februar 2006.

Mesi je bio standardni prvotimac i blistao je na toj utakmici. Iznudio je crveni karton Asijera del Orna, uputio pet šuteva u okvir gola, pogodio prečku, ali se nije upisao.

Barselona - Čelzi 1:1, 7. mart 2006.

Mesi je dobro počeo meč, ali je nakon 25 minuta napustio teren u suzama jer je pokidao mišić. Propustio je ostatak sezone i sa tribina gledao kako Barsa osvaja prvu titulu prvaka Evrope nakon 1992.

Čelzi - Barselona 1:0, 18. oktobar 2006.

Već sljedeće sezone, Čelzi i Barselona su se opet sreli. Mesi je promašio dvije šanse, a Didije Drogba pogodio za pobjedu Engleza.

Barselona - Čelzi 2:2, 31. oktobar 2006.

Meč se pamti po izvanrednom izjednačenju Drogbe u posljednjem minutu. Omaleni Argentinac je bio neprimjetan, golove su postigli Deko i Ejdur Gudjonsen.

Inter - Barselona 0:0, 16. septembar 2009.

Mesi je bio blizu gola, ali su ga Žulio Sezar sjajnom odbranom i Kristijan kivu odličnim klizećim startom onemogućili u toj namjeri. Barsa je u novembarskom okršaju na „Kamp nou“ slavila 3:0, ali najbolji igrač planete nije nastupio zbog lakše povrede.

Inter - Barselona 3:1, 20. april 2010.

Inter i Barsa su se srelu ponovo u polufinalu Lige šampiona. Katalonci su bili veliki favoriti, a Mesi je četvrtfinalu postigao sva četiri gola u pobjedi nad Arsenalom.

Nakon puta autobusom do Milana (avioni nisu letjeli zbog vuklanskog pepela), Mesija nije bilo nigdje. Inter je slavio 3:1.

Barselona - Inter 1:0, 28. april 2010.

Igrači Barse su bili ubijeđeni u preokret, mnogi su bili ubijeđeni da će to i učiniti kada je Tijago Mota isključen u 27. minutu. Ali, Inter se fenomenalno branio, a Mesi nije mogao da nađe rješenje za sjajne startove vezista i štopera rivala i raspoloženog Sezara.

Jedini gol postigao je Đerard Pike, a Murinjo je nakon meča rekao da je to njegov „najljepši poraz“.

Barselona - Real Madrid 5:0, 29. novembar 2010.

Mesi je u karijeri postigao mnogo golova protiv Reala, čak i jedan het-trik, ali nije pogodio u nevjerovatnoj pobjedi u „el klasiku“.

Igrao je izvanredno, dva puta asistirao Vilji, ali nije uspio da se u 10. uzastopnom meču upiše u listu strijelaca.

Bonus video: