Šalke i Real potvrdili polufinale, četiri "el klasika" u 18 dana

Real i Šalke slavili i u revanšima - Španci dobili Totenhem u Londonu sa 1:0, a Njemci Inter u Gelzenkirhenu sa 2:1
0 komentar(a)
real, Foto: REUTERS
real, Foto: REUTERS
Ažurirano: 13.04.2011. 21:08h

Znalo se i prije sinoćnjih utakmica, ali se čekala zvanična potvrda - najljepši derbi na svijetu, duel Real Madrida i Barselone igraće se četiri puta u 18 dana.

“Karneval” kreće u subotu, duelom u prvenstvu, četiri dana kasnije dva najveća španska kluba sudariće se u finalu Kupa kralja, za 26. ili 27. april zakazan je prvi meč polufinala Lige šampiona, a revanš za 3. ili 4. maj.

Drugi polufinalni par Lige šampiona čine Mančester junajted i Šalke, nakon što je tim iz Gelzenkirhena još jednom demonstrirao silu protiv Intera, od sinoć bivšeg šampiona Evrope. Ni “č” od čuda“Čuda se dešavaju”, ponavljali su horski fudbaleri Intera i njihov trener Leonardo nakon nevjerovatnog poraza od 5:2 u prvoj utakmici.

I dešavaju se, ali ne baš tako često. Italijanski klub će za senzaciju morati da čeka neku drugu priliku, pošto sinoć u Gelzenkirhenu niti u jednom trenutku utakmice nije ličio na ekipu koja je spremna da pobijedi, a kamoli da to uradi sa četiri gola razlike.

- Zaista sam vjerovao da možemo da napravimo čudo, čak i tokom utakmice, naročito u nekim momentima prvog poluvremena. Ali, nismo reagovali najbolje, došao je još jedan poraz i razočaranje je veliko. Ostaje gorčina, jer smo u samo nekoliko dana upropastili sve dobro što smo napravili ove sezone - bio je utučen Leonardo po zavšetku utakmice.

Gelzenkirhen je sinoć bio u ekstazi, impresivnih 7:3 protiv evropskog šampiona i prvo polufinale Lige šampiona u istoriji su maltene kompletan grad “istjerali” na ulice.

- Šta da vam kažem, uspjeh je veličanstven! Ostvarili smo ga prošle sedmice, a noćas smo ga odbranili, čak i za jedan gol poboljšali - rekao je trener Ralf Rangnik, koji je bio Šalkeov “idealan čovjek i idealnom trenutku” nakon, činilo se tada, čudne odluke o smjeni Feliksa Magata.

Raul je u 45. minutu zaobišao Žulija Cezara i riješio sve dileme, ako ih je uopšte i bilo, a ujedno i popravio sopstveni rekord golova u Ligi šampiona na 71. Početkom nastavka Inter je izjednačio preko Mote iz prekida, ali se potom raspao. Hovedes je devet minuta prije kraja realizovao jednu od tri Šalkeove prilike.

- U oba meča smo pokazali kakav imamo potencijal kao tim. Nismo bili zadovoljni sa 1:1, željeli smo još jednu pobjedu - rekao je Kristof Mecelder.

A dok su igrači Šalkea slavili sa navijačima, kamera je zumirala crveno lice ser Aleksa Fergusona, koji je iz lože “Veltins arene” gledao svog protivnika u polufinalu.I nije bio najzadovoljniji.

- Njemci nam ne leže, ali možemo da promijenimo taj trend - rekao je Ferguson, sjećajući se prošlogodišnjeg ispadanja od Bajerna u četvrtfinalu, ali i ranije eliminacije od Leverkuzena i Dortmunda u polufinalu.

Šalke će, s druge strane, pokušati da napravi novu senzaciju.

- Autsajderi smo protiv Mančestera, ali vidjećete, neće baš to tako izgledati na terenu - optimista je bio Ralf Rangnik.Real kao BarselonaDan pošto je Barselona u Donjecku pokazala karakter šampiona, igrajući na pobjedu iako je sve riješila u prvom meču, isti kvalitet pokazao je i Real Madrid.

Gol Kristijana Ronalda u sjevernom Londonu nakon očajne reakcije golmana Totenhema Gomeša najljepša je najava za čarobno polufinale dva velika španska kluba.- Vidjećemo šta će biti. Polufinale je polufinale i moguće je sve da se dogodi - izjavio je Žoze Murinjo, koji je prošle sezone vodeći Inter baš u polufinalu eliminisao Barselonu.

Totenhem se oprašta neslavno, sa 0:5 u ukupnom skoru.

- Izgubili smo od bolje ekipe, ali svejedno, razočaranje je veliko - izjavio je Geret Bejl.

Šalke - Inter 2:1 (prvi meč 5:2)

Gelzenkirhen - Veltins arena. Gledalaca: 54.142. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Strijelci: Raul u 45. i Hovedes u 81. minutu za Šalke, Mota u 49. minutu za Šalke. Žuti kartoni: Papadopulos, Raul i Šmic (Šalke), Lusio, Ranokija i Mota (Inter).

Šalke: Nojer - Učida, Hovedes, Mecelder, Sarpei - Papadopulos, Matip - Baumjohan (Draksler), Hurado (Šmic) - Edu (Haristeas), Raul.

Inter: Žulio Cezar - Maikon, Lusio, Ranokija, Nagatomo - Mota - Zaneti, Stanković (Pandev) - Snajder (Kutinjo - Milito, Eto.

Totenhem - Real Madrid 0:1 (prvi meč 0:4)

London - Stadion “Vajt hart lejn”. Gledalaca: 36.000. Sudija: Nikola Ricoli (Italija). Strijelac: Kristijano Ronaldo u 50. minutu. Žuti kartoni: Rikardo Karvaljo i Granero (Totenhem).

Totenhem: Gomeš - Ćorluka, Galas, Doson, Asou-Ekoto - Lenon (Defo), Hadlston (Sandro), Modrić (Kranjčar), Bejl - Van der Vart - Pavljučenko.

Real Madrid: Kasiljas - Serhio Ramos (Granero), Rikardo Karvaljo, Raul Albiol, Arbeloa - Ćavi Alonso (Benzema), Kedira - Kristijano Ronaldo (Kaka), Ozil, Marselo - Adebajor.

Polufinale (26/27. april, 3/4. maj)

ŠALKE - MANČESTE JUNAJTED

REAL MADRID BARSELONA

Finale (London, 28. maj)

Bonus video: