FIFA mijenja pravila kako bi Japan nastupio na Kopa Americi?

Prema sadašnjim pravilima FIFA klubovi nisu dužni pustiti svoje igrače u reprezentaciju budući da je Japan trebao biti samo gost na Kopa Americi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 12:00h

Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) ozbiljno razmišlja o privremenoj promjeni pravila kako bi omogućila reprezentaciji Japana nastup na Kopa Americi.

Japan je, podsjećanja radi, u ponedjeljak otkazao nastup na takmičenju koje će od 1. do 24. jula biti održano u Argentini zbog zemljotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili ovu zemlju, zbog čega je prekinuto japansko prvenstvo, a predviđa se da će se zaostalih pet kola biti nadoknađeni upravo u julu, što bi onemogućilo nastup reprezentacije.

Prema sadašnjim pravilima FIFA klubovi nisu dužni pustiti svoje igrače u reprezentaciju budući da je Japan trebao biti samo gost na Kopa Americi. Ipak, svjetska kuća fudbala sada razmatra mogućnost da zatraži klubovima, evropskim i japanskim, da naprave izuzetak da puste igrače kako bi Japan, ipak, mogao zaigrati u Argentini.

"Predsjednik Fudbalskog saveza Argentine Hulio Grondona nas je zamolio da još jednom razmislimo o nastupu. Svjestan je da evropski klubovi ne moraju pustiti svoje igrače, ali nazvao je predsjednika FIFA-e Sepa Blatera, koji mu je obećao da će razmisliti o privremenoj promjeni pravila”, kazao je predsjednik Fudbalskog saveza Japana Junji Ogura, koji je Južnoameričkoj fudbalskoj federaciji poslao spisak 28 japanskih igrača koji igraju u prvim i drugim ligama 14 evropskih zemalja i takođe zamolio i japanske klubove da puste svoje najbolje igrače.

Konačna odluka o učešću Japana na Kupu Amerike biće donijeta u četvrtak.

Nakon povlačenja Japana, organizatori su uputili poziv Španiji da popuni to prazno mjesto.

Bonus video: