Pobjednici kup takmičenja direktno u Ligu Evrope

Ako se neki od klubova koji osvoje Kup plasira u Ligu šampiona, onda će garantovano mjesto pripasti najuspješnijem klubu te zemlje sa prvenstvene tabele, a ne poraženom finalisti Kupa
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 16:00h

Pobjednici kup takmičenja u šest vodećih evropskih fudbalskih prvenstava od sezone 2012-2013 direktno će ulaziti u grupnu fazu takmičenja Lige Evropa, saopšteno je danas.

Odluka Izvršnog komiteta Evropske fudbalske unije (UEFA) stupa na snagu od sezone 2012-2013 i važiće do 2015. godine, navodi se na sajtu Fudbalskog saveza Srbije.

Od 48 učesnika takmičenja u Ligi Evropa, koji su podijeljeni u 12 grupa, 17 će imati garantovana mjesta u grupnoj fazi, a imena 31 učesnika biće poznata poslije tri kola kvalifikacija i plej-of utakmica.

Garantovana mjesta imaće aktuelni osvajač Lige Evropa i 10 poraženih klubova u plej-of susretima za plasman u Ligu šampiona, kao i osvajači Kup takmičenja u šest vodećih evropskih zemalja.

Ukoliko se neki od klubova koji osvoje Kup plasira u Ligu šampiona, onda će garantovano mjesto pripasti najuspješnijem klubu te zemlje sa prvenstvene tabele, a ne poraženom finalisti Kupa.

Prvih šest zemalja na listi UEFA za sljedeću sezonu su Engleska, Španija, Italija, Njemačka, Francuska i Rusija, a lista najuspješnijih se pravi na osnovu koeficijenata iz prethodnih sezona.

Pristupna lista učesnika Lige Evropa za sezonu 2012-2013 još nije poznata.

Bonus video: