Do šest godina zatvora za one koji lome sjedišta na stadionima

Zakon je usvojen na insistiranje Fudbalskog saveza Turske, koji se posvetio usvajanju nulte tolerancije prema huliganizmu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 13:53h

Turski parlament usvojio je danas zakon kojim treba da se smanji huliganizam na fudbalskim utakmicama i drugim sportovima.

Zakon je uveo zatvorske kazne do šest godina za izgrednike koji kidaju sjedišta, dvogodišnje za one koji izvikuju rasističke uvrede i psovke na stadionima i oko njih.

Za one koji pokušaju da na sportske objekte unesu pištolje, baklje ili oštre predmete, predviđena je kazna zatvora do godinu dana.

Zakon je usvojen na insistiranje Fudbalskog saveza Turske, koji se posvetio usvajanju nulte tolerancije prema huliganizmu.

Utakmice fudbalskog prvenstva Turske često bivaju ometane problemima u publici. Navijači često pale baklje, bacaju razne predmete u teren i vrijeđaju igrače i sudije.

Prema novom zakonu, navijači će moći da kupe elektronske karte koristeći isključivo brojeve sa lične karte, čime će biti lakše pronaći i kazniti izgrednike.

Biće zabranjen ulaz na stadion navijačima za koje se procijeni da su pijani ili pod dejstvom droga. Bilo ko je umiješan u huliganizam biće protjeran sa sportskih događaja na godinu dana.

U pokušaju da se smanji namještanje utakmica, određeno je da će osobama koje pokušaju da podmite igrača ili daje nadonkade timovima kao motivaciju moći da dobiju zatvorsku kaznu do 12 godina.

Bonus video: