Safet Sušić za "Vijesti": Vi direktno, mi kroz baraž!

Prije dva dana sam rekao u jednom društvu da se Crna Gora neće samo plasirati na Evropsko prvenstvo, već će biti prva ili među prvima kojoj će to poći za rukom u kvalifikacijama.
68 pregleda 0 komentar(a)
Safet Sušić, Foto: Reuters
Safet Sušić, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2011. 10:47h

Selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić nije se javljao nakon dva poziva, a onda je sam nazvao:

"Vidim crnogorski broj, mislio sam da je Dejo!

Nekadašnji saigrač Dejana Savićevića u reprezentaciji i jedan od najčuvenijih fudbalera koje je bivša Jugoslavija ikada imala, sa oduševljenjem gleda na uspjehe Crne Gore u kvalifikacijama za EP.

"Imate prvoklasnog predsjednika, prvoklasnog trenera i sjajnog Vučinića! Ostale fudbalere ne poznajem najbolje, osim možda Jovetića, ali su ovi koje sam nabrojao garancija za uspjeh.

• Može li Crna Gora da se kvalifikuje na EP?

"Prije dva dana sam rekao u jednom društvu da se Crna Gora neće samo plasirati na Evropsko prvenstvo, već će biti prva ili među prvima kojoj će to poći za rukom u kvalifikacijama. Bar ja tako mislim. Ključna vam je utakmica protiv Bugarske, ako tu pobijedite onda sam siguran da ćete dobiti i Vels, koji je bez bodova, kome ta utakmica neće značiti ništa i koji vjerovatno već razmišlja o narednim kvalifikacijama. Onda vam dolaze Englezi, možda će vam biti dovoljan bod i eto vas na Evropskom prvenstvu.

• Ne mislite da je to previše?

"Nije, za mene je to sasvim realno. Jedna utakmica može da se dobije slučajno, ali kada neko pobijedi tri puta, uzme bod Engleskoj na “Vembliju”, a pri tom još ne primi gol, onda je to potvrda kvaliteta. Ne vidim razlog da Crna Gora ne nastavi u istom ritmu, posebno što je situacija u grupi takva da je sasvim realno da idete u završnicu.

• Da li Vas je Crna Gora iznenadila?

"Biće iznenađenje ako se plasirate na Evropsko prvenstvo, ali svakako ne senzacija. Makar ne za mene. Uvijek je Crna Gora imala velikih fudbalera, isto kao i ostale države iz bivše Jugoslavije, a kada se još namjesti da imate predsjednika koji dolazi iz fudbala, kada imate dobrog trenera i kada napravite dobru igru, onda je sve moguće.

• Koliki će biti problem euforija, jer sada svi u Crnoj Gori misle da je Evropsko prvenstvo realnost?

"Euforija je neminovna, ali mislim da neće biti problem. Imate iskusne fudbalere koji igraju u jakim evropskim klubovima, kao i trenera koji je sa Hrvatskom već trijumfalno prošao kroz jedan ciklus. Znam da će Cico smiriti euforiju i da će ekipa hladne glave odigrati preostale utakmice. To je svakako potrebno, jer u fudbalu nikada ne znate šta vas čeka iza ugla.

• Čujete li se sa Dejanom Savićevićem?

"Čuli smo se posljednji put nakon što ste odigrali 0:0 na “Vembliju”. Zvao sam Kranjčara da čestitam, ali nisam uspio da ga dobijem, poslije sam dobio Deja i rekao da Cicu pošalje pozdrave. Rezultat je zaista fenomenalan i uvijek me raduju uspjesi mojih nekadašnjih saigrača i svih klubova i reprezentacija sa ovih prostora. Često se tako čujem i sa Pižonom Petrovićem.

• Bosna i Hercegovina je u prošlim kvalifikacijama igrala baraž, može li sada da napravi korak više?

"Dobili smo Rumuniju i sada imamo dobru šansu da osvojimo drugo mjesto i da idemo u baraž. Prva će biti Francuska, koja nas je dobila u Sarajevu i ona je nedodirljiva. Mislim da smo mi najbliži drugoj poziciji, mada ima još puno do kraja, a za to mjesto konkurišu još tri reprezentacije, Albanija, Bjelorusija i Rumunija. Ipak, najviše me od svega raduje što igramo sve bolje i bolje.

• Koliko je teško ponoviti dobar rezultat, nakon dobrih igara BiH u prošlom ciklusu?

"Nije lako, posebno zbog toga što nam je bilo potrebno malo vremena kako bi se uklopilo nekoliko novih fudbalera. “Pronašao” sam Lulića, tu je i Mujić, pa Medunjanin, Pjanić kod mene igra standardno u reprezentaciji, a Misimović je konačno pronašao klub. Tu je i Bešić iz Hamburgera, za koga će se tek čuti. Uz nekoliko prvoklasnih fudbalera koje imamo, naš najveći adut je atmosfera i drugarstvo. Kapiten Spajić je autoritet fudbalerima i moja produžena ruka na terenu.

• Plašite li se da će Uefa zbog suspenzije izbrisati sve dobro što uradite?

"Mi, mislim na fudbalere i stručni štab, završavamo svoj posao na terenu. Ako nas ne spriječi viša sila, siguran sam da ćemo igrati baraž.

• A u baražu?

"Nikad se ne zna. Ne bih volio da dobijemo neku selekciju iz okruženja. Bolje da nam dođe neki tim koji nas ne poznaje dobro i koji može da nas potcijeni.

• A Crna Gora?

"Ne bih volio, mada Crna Gora valjda neće biti u toj konkurenciji - zaključuje popularni Pape.

Miročević, Vujović, Bakrač, Vorotović...

Igračka karijera Safeta Sušića (Sarajevo i Pari sen Žermen) trajala je 20 godina, reprezentativna čak 13! Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine Sušić pamti kao “gorku uspomenu”.

"Ja sam tada već bio na zalasku, igrao sam sa nekoliko mladih i nadolazećih zvijezda, predvođenih Piksijem i Dejom. Penali su nas zaustavili da se plasiramo u polufinale i napravimo ogroman uspjeh. Uvijek žalite kada vas lutrija spriječi da uradite nešto veliko, a kada još ne dobijete priliku da to ponovite. Ali, to je fudbal, uvijek se sjetim finala Lige šampiona između Bajerna i Mančester junajteda i dva gola Engleza u sudijskoj nadoknadi.

• Koje crnogorske fudbalere posebno pamtite?

"Puno njih. Juče sam se na primjer vidio sa Draganom Vujovićem, koji je veliki prijatelj mog brata. Pamtim Anta Miročevića, koji je bio veliki igrač, ali i Mića Bakrača, Vorotovića, Martinovića... Sve su to moji drugovi, nisam ih odavno vidio, ali se nadam da su dobro i da su zdravo.

• Ko je bio najbolji crnogorski igrač?

"Vjerovatno Savićević, bio je velika zvijezda i jedan od najboljih evropskih igrača svog vremena, ali bilo je još mnogo dobrih fudbalera.

Pjanić je čudo

• Ima li u bivšoj Jugoslaviji velikih fudbalera kao što je bilo u Vaše vrijeme?

"Ima i uvijek će ih biti, ali su sada drugačija vremena i ne mogu igrati u istoj ligi, niti se okupiti zajedno.

• Ko je po Vašem ukusu?

"Pričaću samo o fudbalerima koje sam lično trenirao, jer nekog drugačije ne možete dobro da upoznate. Izdvojio bih Miralema Pjanića. Znao sam da je vrhunski, ali tek sam ga na treninzima upoznao na pravi način. Kada vidite kako prima loptu, kako se oslobađa čuvara... A još nije napunio 21 godinu. Ma biće čudo!

Bonus video: