Bord direktora se povukao zbog Krojfa

Krojf je u februaru izabran za klupskog savjetnika sa zadatkom da svojim idejama pomogne Ajaksu da izađe iz krize, ali nije bio na istoj talasnoj dužini sa Bordom direktora
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 10:22h

Kriza u amsterdamskom Ajaksu dostigla je kulminaciju nakon što je kompletan Bord direktora kluba dao ostavku zbog neslaganja sa Johanom Krojmfom, sivom eminencijom i jednim od najboljih igrača "kopljanika" u istoriji.

Krojf je u februaru izabran za klupskog savjetnika sa zadatkom da svojim idejama pomogne Ajaksu da izađe iz jedne od najvećih kriza u posljednjih 20 godina.

Njegove ideje su, međutim, bile toliko različite od planova Borda direktora da je izvršni direktor kluba Rik van der Bog prije nekoliko dana jednostavno odbio da sprovede u djelo sve Krojfove zamislili.

Iz neke vrste poštovanja prema legendi, članovi Borda direktora su pokupili stvari i prošli kroz izlazna vrata slavnog holandskog kluba.

"Ostavka kompletnog Borda je od značaja za Ajaks. Donijeli smo ovu odluku u interesu kluba. Johan Krof nije bilo ko. On ovdje uživa status poluboga, ako ne i cijelog boga", kazao je Uri Koronel, presjedavajući Bordom direktora.

Krojf je za holandsku nacionalnu televiziju samo kratko prokomentarisao:

"Nikada nije dobro kada odstupi uprava kluba".

Holandski mediji saznaju da je Krojf planirao da nekadašnjim fudbalerima Vimu Jonku i Denisu Bergkampu povjeri odgovorne funkcije u klubu, kao i da proširi opseg djelovanja aktuelnog trenera Franka de Bura. Direktorima se nisu dopale takve ideje.

Ajaks, koji je u Krojfovoj eri tri puta zaredom bio evropski šampion (1971-73), nije osvojio titulu prvaka Holandije od 2004. godine, što navijači kluba tretiraju kao skandal.

Krojf je bio trener Ajaksa od 1985. do 1988. godine, prije nego što je preuzeo Barselonu.

Bonus video: