Cico nakon Sofije: Sada smo jako blizu EP!

Više me ne zanima šta rade protivnici, interesuje me samo moja reprezentacija. Mislim da smo u stanju da pobijedimo i Bugarsku u Podgorici i Vels u Kardifu
0 komentar(a)
cico, Foto: Savo PRELEVIĆ
cico, Foto: Savo PRELEVIĆ
Ažurirano: 27.03.2011. 16:41h

Po povratku iz Sofije, Zlatko Kranjčar je djelovao toliko vedro i raspoloženo da se stekao utisak da se vratio sa Havaja ili neke druge top-destinacije za odmor.

Remi Bugarske i Švajcarske (0:0), dva rivala u grupi, natjerao je crnogorskog selektora da prvi put bez ustezanja kaže:

"Sada smo jako blizu Evropskog prvenstva!"

Jednako kao i priželjkivani rezultat iz Sofije, na naglašeni optizam crnogorskog selektora djelovalo je blijedo izdanje dva konkurenta. Švajcarci i Bugari, naime, nisu imali ni kvalitet ni potreban motiv da pobijede jedni druge.

"Očekivao sam više od obje selekcije. Oni kao da su se pomirili neriješenim rezultatom. Nisam vidio ni motivaciju ni potrebnu odluku da se preduzme nešto i uradi više od remija. Da sam ja selektor Švajcarske i Bugarske, meni neriješen rezultat u takvoj utakmici sigurno ne bi odgovarao", rekao je Kranjčar, da bi potom, kada su se ugasile kamere, u neformalnom razgovoru na novinarima pokazao koliko je samouvjeren:

"Ne znam šta očekuju Bugari i Švajcarci, možda se uzdaju u to da ćemo mi da kiksamo?! Protiv njih sigurno nećemo!"

Na tačno polovini kvalifikacija, nakon četiri odigrana kola, Crna Gora sa Englezima drži prvo mjesto u grupi G (Englezi su prvi zbog gol-razlike, mada će na kraju odlučivati međusobni duel) i ima čak šest bodova više od Bugarske i Švajcarske.

Možda će Crna Gora nekad i ponoviti ovakav učinak u prva četiri kola (tri pobjede i remi), ali da će protivnici biti tako daleko na polovini - sigurno neće. Uostalom, niti u jednoj kvalifikacionoj grupi situacija nije tako kristalno jasna kao u našoj. Zato je ovo istorijska prilika i Kranjčar ne želi da je ispusti - sada ga interesuje samo direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

"Više me ne zanima šta rade protivnici, interesuje me samo moja reprezentacija. Nakon četiri utakmice koje smo odigrali najvažnije je da sami odlučujemo o svojoj sudbini. I interesuje nas samo direktan plasman na Evropsko prvenstvo", kazao je Kranjčar.

Remi u Sofiji olakšao je Crnoj Gori put do druge pozicije na tabeli, ali suštinski i nije promijenio puno - za direktan plasman u Ukrajinu i Poljsku (kao prvi, ili najbolji drugoplasirani) potrebna je pobjeda nad Bugarskom u Podgorici 4. juna.

Kada bi se na trijumf protiv Bugara nadovezala i eventualna pobjeda u Velsu 2. septembra, Crna Gora bi vjerovatno završila posao prije oktobra, meča sa Englezima u Podgorici i gostovanja Švajcarcima.

"Mislim da smo u stanju da pobijedimo i Bugarsku u Podgorici i Vels u Kardifu. Igrači su pokazali da imaju i kvalitet i karakter za to".

Kranjčar tvrdi da će Bugari imati motiv u Podgorici, ali da je motiv Crne Gore - puno veći.

"Doći će sa motivacijom da nas iznenade, ali mislim da oni to nisu u stanju da urade i da smo mi u prednosti. Moguće da se i Bugari i Švajcarci još nadaju da mogu da uhvate drugo mjesto, i mogli bi to da urade kada ne bi bilo nas".

Kranjčar je odgledao dio utakmice Vels - Engleska (0:2), ali kaže da ga Englezi - ne interesuju.

"Mene je bitan Vels, Englezi ne jer su oni među najboljima. I vjerujem da ćemo do utakmice sa Engleskom sve riješiti. Toliko vjerujem u moju ekipu, sebe, asistente, medije i publiku da mislim da ćemo mi biti ti koji će kao najbolji drugi ići dalje, a da će utakmica sa Engleskom odlučivati za prvo mjesto".

Zanimljivo da je nakon blijede partije Bugara i Švajcaraca u međusobnom duelu, pobjeda Crne Gore nad Uzbekistanom (1:0) dobila još veću vrijednost u Kranjčarevim očima.

"Da, sada je moje raspoloženje u vezi sa utakmice sa Uzbekistanom puno veće. Nakon što sam odgledao dvije utakmice naših konkurenata u grupi, moram da kažem da naše izdanje protiv Uzbekistana ni malo nije zaostajalo. Naprotiv, mislim da smo pobijedili izuzetno dobru reprezentaciju".

Na kraju, komentarišući podatak da je Crna Gora jedina reprezentacija u kvalifikacijama koja nije primila gol, te da ima seriju rezultata kakvom može da se pohvali još samo Holandija, Kranjčar je naglasio:

"Kada ne izgubiš sedam utakmica zaredom, od kojih šest dobiješ i povrh svega ne primiš gol, to znači da se radi o veoma dobroj i organizovanoj ekipi, pojedincima koji imaju profesionalnost, disciplinu, karakter i naravno kvalitet"

Ne bavim se Hrvatskom, ja sam u pobjedničkom mentalitetu

Upitan da prokomentariše poraz Hrvatske u Tbilisiju, reprezentacije koju je 2006. godine bez poraza i velikom stilu odveo na Svjetsko prvenstvo, Kranjčar je odgovorio:

"Naravno da pratim rezultate Hrvatske, nakon 0:0 tokom meča iznenadilo me je poraz, jer sam očekivao makar remi. Gledao sa i utakmicu Srbije protiv Sjeverne Irske, svi ti mečevi su dokaz da više nema loših ekipa i da svako svakog može da dobije. Samim tim je i naš uspjeh još značajniji", kazao je Kranjčar i poentirao:

"Neka se Hrvatskom bave ljudi koji su zaduženi za to. Ja sam sada u pobjedničkom mentalitetu i želim da se to nastavi".

Bonus video: