Paklena serija Crne Gore, bolji samo Holanđani

Na sedam posljednjih utakmica ekipa Zlatka Kranjčara ostvarila je šest pobjeda i remi, 630 minuta nije primila gol.
65 pregleda 0 komentar(a)
simon, Foto: Savo PRELEVIĆ
simon, Foto: Savo PRELEVIĆ
Ažurirano: 26.03.2011. 23:18h

Serija je impresivna - Crna Gora je statistički gledano, poslije Holandije, najuspješnija reprezentacija na svijetu ako se računa nova sezona, period od avgusta prošle godine pa sve do danas.

Na sedam posljednjih utakmica ekipa Zlatka Kranjčara ostvarila je šest pobjeda i remi, 630 minuta nije primila gol. Holanđani su odigrali utakmicu više, ostvarili sedam trijumfa i jednom igrali neriješeno.

U istom periodu, Španija je izgubila od Argentine i Portugala, Brazil ima dva poraza, Argentina jedan, a Njemačka tri puta igrala neriješeno...

Tu je i još jedna serija koja možda ne pripada samom vrhu, ali je jednako značajna - Crna Gora je bez poraza u posljednjih sedam kvalifikacionih utakmica, računajući i tri posljednja meča iz prošlog ciklusa.

A nakon večerašnjeg minimalnog poraza Bjelorusije u Albaniji, Crna Gora je ostala jedina evropska reprezentacija koja u kvalifikacijama nije primila gol!

- Definitivno da godi u ovom trenutku biti crnogorski reprezentativac, svi pričaju o nama, maltene smo svjetska senzacija. Ipak, još uvijek nismo uradili ništa veliko, uprkos pobjedama, moramo da dovršimo započeti posao - komentarisao je napadač Andrija Delibašić nakon pobjede nad Uzbekistanom.

Pobjeda nad četvrtom reprezentacijom sa nedavnog Kupa Azije nije ostvarena blistavom igrom, ali je Crna Gora još jednom pokazala da je sposobna da dobija i kada ne pruži maksimum, i kada je žestoko oslabljena...

- Pobjeda će nam pomoći da sačuvamo rejting na listi Fife, ali i da dobijemo dodatno samopouzdanje za naredni meč protiv Bugarske, koji nam je mnogo značajan - dodao je Delibašić.

Drugi ciklus kvalifikacija počinje u junu, za Crnu Goru je utakmica sa Bugarskom prva u nizu najvažnijih. Pobjeda otvara sva vrata, maltene osigurava drugu poziciju nakon jučerašnjeg remija u Sofiji, gdje su gostovali Švajcarci.

- Mi smo gospodari sudbine, odlučujemo sami o svojoj poziciji. Imamo još četiri utakmice, nazvao bi ih četiri meč-lopte, od kojih je utakmica sa Bugarskom samo prva od njih. Imamo puno razloga da sa osmjhemom dočekamo nastavak kvalifikacija - izjavio je Kranjčar.

Optimizam koji je crnogorski selektor donio od prvog dana širi se poput virusa, prenio se čak i na druge terene: Na pitanje koji bi rezultat poželio u Sofiji, Kranjčar je bez ustezanja odgovorio - remi! Tako je i bilo...

Samopouzdanje je ogromno, rezultati kao da se crtaju, što je preduslov da se prilika koja se ukazala i iskoristi.

- Igrači će sada ući u takmičarsku formu, neki od njih su samo odigrali po dvije ili tri utalmice ove sezone, prevashodno mislim da fudbalere iz Rusije. Vjerujem da ćemo u junu biti u puno boljoj formi, imaćemo Vučinića i Boškovića, iskreno se nadam i Jovetića - istakao je Kranjčar.

A u prvoj od četiri meč lopte neće biti strijelca pobjedonosnog gola protiv Uzbekistana, Simona Vukčevića. Vezista Sportinga sinoć nije skrivao zadovoljstvo zbog gola, pa je na pitanje da li ga je postigao ramenom ili glavom, odgovorio:

- Nije ramenom, pa umijem li ja da šutiram glavom - kazao je Simon uz osmijeh.

Duel sa Uzbekistanom pokazao je, ipak, da bez maksimalnog pristupa nema ni rezultata, čak ni protiv selekcija koje su, makar na papiru, sada mnogo slabije od Crne Gore.

- Dobili smo neku vrstu lekcije od ekipa koje su neatraktivne, iako je javnost možda stekla utisak da možemo lagano da igramo sa manjim reprezentacijama - rekao je ¸Jovanović, jedan od članova odbrane koja nije primila gol od maja prošle godine...

- Nastavili smo seriju pobjeda bez primljenog gola, što je svakako bitno pred naredno okupljanje kada nas čeka važan meč sa Bugarskom - dodao je Jovanović.

Visoki presing

Selektor Zlatko Kranjčar otkrio je da je protiv Uzbekistana isprobao novu taktičku varijantu koja će biti od koristi u nastavku kvalifikacija.

- Pokušali smo da igramo visoki presing na protivničkoj polovini, da i kada suparnička ekipa odbije loptu, naša druga linija iz sredine terena je prihvati i odmah krene u novi napad. U pojedinim momentime meča i nismo uspjeli to da radimo na pravi način - rekao je Kranjčar i objasnio zašto je takva taktika poželjna:

- Budite sigurni da će protivnici sada drugačije igrati protiv nas na našem terenu, biće puno oprezniji, pokušaće jačom defanzivom i kontrama i polukontrama da nam se suprotstave. Moramo da imamo odgovor i na to.

Najbolje serije od avgusta

1. HOLANDIJA (7 pobjeda, 1 remi) - 91%

2. CRNA GORA (6 pobjeda, 1 remi) - 90%

4. GRČKA (6 pobjeda, 2 remija) - 83%

4. ARGENTINA (5 pobjeda, 1 remi, 1 poraz) - 76%

5. ENGLESKA (5 pobjeda, 1 remi 1 poraz) - 76%

6. NJEMAČKA (5 pobjede, 3 remija) - 75%

7. HRVATSKA (5 pobjeda, 2 remija, 1 poraz) - 70%

8. ŠPANIJA (5 pobjeda, 1 remi, 2 poraza) - 70%

9. PORTUGAL (4 pobjede, 2 remija, 1 poraz) - 66%

10. BRAZIL (3 pobjede, 2 poraza) - 60%

Bonus video: