Kranjčareve želje: Pobjeda i goleada

Ne želimo da narušimo rejting koji smo stekli velikim rezultatom u prvom dijelu kvalifikacija, ali i na prijateljskim utakmicama sa Sjevernom Irskom i Azerbejdžanom
0 komentar(a)
kranjčar, Foto: Savo PRELEVIĆ
kranjčar, Foto: Savo PRELEVIĆ
Ažurirano: 24.03.2011. 14:06h

U finalnom i jedinom testu uoči junskog duela odluke protiv Bugarske, selektor Crne Gore Zlatko Kranjčar poželio je izdanje koje će dodatno upozoriti narednog protivnika u kvalifikacijama s kim ima posla.

Meč protiv Uzbekistana, četvrte reprezentacije s nedavnog Kupa Azije, igra se sjutra pod Goricom u 18 časova.

"Očekujem da kvalitetom, nadahnutošću, pobjedom, a na kraju i brojem golovima, skrenemo pažnju Bugarima da sa još većim respektom dođu na naš hram fudbala, i da se zamisle kako će to tek izgledati kada u timu još budu Vučinić, Jovetić, Bošković i ostali", iznio je Kranjčar očekivanja na jutrošnjem brifingu.

Želja je, dakle, po prvi put u Kranjčarevom mandatu malo veća od "obične" pobjede.

"Ne želimo da narušimo rejting koji smo stekli velikim rezultatom u prvom dijelu kvalifikacija, ali i na prijateljskim utakmicama sa Sjevernom Irskom i Azerbejdžanom. Želimo da se prezentujemo kao reprezentacija koja ne rasipa tako lako svoj ugled".

Povratak Drinčića

Nikola Drinčić odigraće prvi meč za reprezentaciju od novembra 2009. godine i utakmice sa Bjelorusijom. Opisujući izdanje veziste Krasnodara na dosadašnjim treninzima, Kranjčar je ocijenio da se ne može zaključiti da je iza njega gotovo jednogodišnja pauza.

"Vjerovatno mu nedostaju utakmice, ali će do susreta sa Bugarskom imati makar još deset mečeva u nogama, što je jako značajno", ocijenio je crnogorski selektor.

Drinčić će, zajedno sa Pekovićem, baš kao u prošlim kvalifikacijama, komandovati igrom reprezentacije iz veznog reda, u kojem će još biti Kašćelan (desno) i Novaković (lijevo). Na golu će stajati Božović, defanzivnu četvorku ispred njega činiće Pavićević, Savić, Batak i Jovanović, dok će Đalović i Bećiraj u igrati u tandemu u napadu.

Marko Baša još osjeća posljedice lakše povrede zadobijene na nedavnom moskovskom derbiju Lokomotiva - Dinamo, pa Kranjčar ne želi da rizikuje.

"Bašu nećemo forsirati od početka zbog rasjekotine koju je dobio u prvenstvu Rusije, ali vidjećemo kakav će bit tok meča. Džudović i Vukčević takođe neće igrati od početka iz razloga što zbog suspenzije nemaju pravo da igraju protiv Bugarske, a ovo je meč u kojem ćemo tražiti njihove alternative. Vrlo je moguće, ipak, da će nam i protiv Uzbekistana biti potrebna njihova pomoć, recimo u smislu očuvanja rezultata, ako bude potrebno", rekao je Kranjčar.

Povrijeđen je i Luka Pejović, koji neće biti u sastavu, iako je u fazi oporavka.

"Sastavio sam ekipu za koju mislim da će moći da dominira, da kontroliše rezultat i igru. Imamo i širok izbor, Zverotić i Božović su alternative u veznom redu, a Delibašić u napadu", dodao je Kranjčar.

Crnogorski selektor pozvao je i navijače.

"Očekujem interes publike, jer i ona je dio našeg tima. Vjerujem da ćemo kroz igru i htjenje uzvratiti za povjerenje, koje smo i sami zaslužili i nametnuli velikim rezultatom u prvom dijelu kvalifikacija".

Kranjčar poštuje reprezentaciju Uzbekistana i očekuje da će Crna Gora imati protivnika koji će htjeti da se nadigrava.

"Dobar rezultat koji je Uzbekistan ostvario na Kupu Azija (četvrto mjesto) nam daje nam dodatnu pozornost da sa maksimalnim respektom dočekamo našeg protivnika. Sudeći po rezultatima na tom Kupu, na kojem su Uzbekistanci primali dosta golova, od Australije šest, Koreje tri i Kine dva gola, utisak je da se radi o ekipi koja je malo slabija u pogledu taktičke discipline, ali koja ima dobre individualce. U kakvom će sastavu igrati protiv nas, to je već pitanje za njihovog selektora", rekao je Kranjčar.

Želimo direktan plasman

Na konferenciji za novinare uoči meča sa Uzbekistanom, Kranjčar je pričao i o dugoričnim planovima. A oni sežu do direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo.

"Očekuju nas četiri utakmice drugačijeg karaktera u odnosu na ove koje smo igrali do sada. Svaki meč će, naime, sada biti odlučujući. Vjerujem da bi nam eventualno malo posrtanje, jer ne očekujem da se dogodi veliko, ipak omogućilo da se kao najbolji drugoplasirani plasiramo na Evropsko prvenstvo. Jer, naše želje vezane su za direktan plasman, bez baraža. Rezultati koje smo postigli u prva četiri kola doveli su nas u takvu poziciju".

Kranjčar se nada da će u duelu sa Bugarima imati na raspolaganju i Stevana Jovetića.

"Utakmica za Bugarima igra se početkom juna, otprilike desetak dana pošto fudbaleri završe svoja prvenstva. Mislim da je to dobar termin, imaćemo dovoljno vremena da se pripremimo za važnu utakmicu", zaključio je Kranjčar.

Bonus video: