Savić: Motiv i kvalitet za novu pobjedu

Očekujemo pobjedu, zbog domaće publike, motiva, i kvaliteta koji je na našoj strani, iako će rival biti neugodan, kaže Stefan Savić
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 18:13h

Iako mu je tek 20 godina, Stefan Savić je već odigrao nekoliko utakmica koje su tretirale kao istorijske. Oprobao se na dva najljepša i najveća engleska stadiona, na Vembliju i na Emirejtsu, s Partizanom je prošao "filter" Lige šampiona, a sa reprezentacijom se čeličio kroz golgotu kvalifikacija...

Stoga, za njega neće biti problem da odigra još jednu veliku utakmicu u nizu, i to na novoj poziciji u reprezentaciju - protiv Bugara na mjestu centralnog defanzivca umjesto suspendovanog Džudovića.

Savić, koji je za Crnu Goru do sada igrao isključivo desnog beka, skromno kaže da još ne zna kakvi su planovi selektora.

"Ne znam ko je u planu, ali više fudbalera može kvalitetom da odgovori toj poziciji, na samo ja. Svi nose dresove velikih klubova i ko god bude igrao, siguran sam da će dosta pomoći reprezentaciji", rekao je Savić danas na brifingu uoči prvog (i jedinog) treninga koji je reprezentacija odradila na stadionu pod Goricom uoči duela sa Uzbekistanom u petak.

Po defanzivcu Partitana, Crna Gora će i protiv četvrtoplasirane reprezentacije sa nadavnog Kupa Azije (iza Japana, Austalije i Koreje) pokušati da nastavi pobjedničku seriju iz 2010. godine, te da će to biti prevashodni cilj. Bez obzira na odsustva Vučinića, Boškovića, Jovetića, Damjanovića...

"Očekujemo pobjedu, zbog domaće publike, motiva, i kvaliteta koji je na našoj strani, iako će rival biti neugodan.

Uzbekistan je uvertira za Bugarsku. Početkom juna pod Goricom Crna Gora će imati šansu da napravi ključni korak ka Evropskom prvenstvu.

"Sa nestrpljenjem očekujemo tu utakmicu, ali treba biti oprezan. Izuzetno smo motivisani, ali stojimo čvrsto na zemlji, nismo u oblacima. Svjesni smo da imamo kvalitet, da rezultati koje smo postigli do sada nisu došli slučajno".

I drugi rezultati, prevashodno utakmica koje se igraju u subotu (Bugarska - Švajcarska, Vels - Engleska), mogle bi Crnoj Gori, lideru grupe G, da olakšaju put ka Evropskom prvenstvu.

"Dobro bi bilo da se obje utakmice završe neriješeno, ali to ne zavisi od nas i ne opterećujemo se što god da se desi. Izuzetno je značajno što smo došli u situaciju da zavisimo isključivo od sebe i to nam daje prednost u odnosu na konkurente".

Nakon četiri nezaboravne utakmice u septembru i oktobru, Crna Gora se u martu odmara od kvalifikacija i mirno čeka epilog ostalih utakmica.

"Mislim da nam je idealno došla ova pauza, da sačekamo rasplet u grupi i da se kroz utakmicu sa Uzbekistanom dodatno pripremimo za Bugare. Ta utakmica se igra u junu, što je takođe dobro, jer je kraj prvenstva i igrači će i dalje biti u naponu snage".

Protiv Uzbekistana, Crna Gora će biti jača za Drinčića, a protiv Bugara i za Stevana Jovetića.

"Bićemo jači u napadu, imaćemo nova rješenja. To je jako značajno, jer će nakon prve četiri utakmice u kojima smo osvojili deset bodova, sada svi obratiti dodatnu pažnju na nas", kaže Savić.

Kranjčareva četa odradiće sjutra još jedan trening na kampu Fudbalskog saveza. Utakmica sa Uzbekistanom igra se u petak u 18 časova.

Kašćelan: Od Bugara kreće novi ciklus

Uzbekistan na terenu, Bugari u mislima - Crna Gora će u petak pokušati da ostvari još jednu pobjedu i adekvatno se pripremi za narednog protivnika u kvalifikacijama.

"Potreban nam je dobar rezultat, jer smo narod i publiku navikli na pobjede", kaže Mladen Kašćelan, koji je na svim kvalifikacionim mečevima bio sjajan džoker Zlatka Kranjčara.

Po vezisti poljske Jagielonije, okršaj sa Bugarima treba da se tretira kao početak novog ciklusa.

"Ne treba da razmišljamo o deset bodova koje smo osvojili do sada, svaka utakmica je priča za sebe i važno je da se ponašamo kao da krećemo u novi ciklus. Ne smijemo da omalovažimo Bugare, ipak se radi o dobrom timu koji po kvalitetu zaslužuje bolju poziciju na tabeli. Sigurno da neće doći u Podgoricu kao turisti, već da pokušaju da nam se revanširaju za poraz u Sofiji, ali mi ćemo ih dočekati spremni", ističe Kašćelan.

I njemu bi, poput svih reprezentativaca, na čelu sa selektorom, odgovarali remiji u Sofiji (Bugarska - Švajcarska) i Kardifu (Vels - Engleska).

"Bilo bi idealno kada bi sve reprezentacije izgubile po dva boda, ali ne možemo da birmo i prihvatićemo što god da se desi. Ionako u meč sa Bugarima ulazimo sa samo jednim ciljem - da zabilježimo pobjedu. Uostalom, sve zavisi od nas, a ne od rezultata na drugim terenima".

Kranjčar u Sofiji, Ali Reza u Kardifu

Zlatko Kranjčar će u društvu predsjednika FSCG Dejana Savićevića, generalnog sekretara Momira Đurđevca i članova stručnog štaba Branka Brnovića i Dragoja Lekovića, u petak odmah nakon meča sa Uzbekistanom otputovati za Sofiju i sa lica mjesta odgledati duel dva rivala za drugu poziciju u grupi (Bugarska - Švajcarska).

Crna Gora će imati svog čovjeka i u Kardifu - Kranjčarev asistent Ali Reza Marzban će gledati meč na stadionu "Milenijum" u Kardifu i prenijeti selektoru utiske o rivalima sa kojima će "sokoli" igrati nakon Bugarske (Vels u septembru, Engleska u novembru).

Uzbekistanci stižu danas

Letom preko Istanbula, selekcija Uzbekistana danas će u popodnevnim časovima doputovati u Podgoricu. Bez obzira na četiri sata vremenske razlike između Taškenta i Podgorice, Uzbekistanci su odlučili da dođu samo dan prije utakmice. Uoči meča imaće samo jedan trening, sjutra pod Goricom u 18 časova.

Selektor Vadim Abramov u Podgoricu dovodi tim koji će uglavnom biti sastavljen od domaćih fudbalera. Nedostajaće, dakle, prve zvijezde tima Maksim Šatskih, nekadašnji igrač Dinama iz Kijeva, koji je na 56 mečeva za reprezentaciju postigao 33 gola.

Bonus video: