Škotska dobila, Italija izgubila jedno mjesto u Ligi šampiona u 2012.

Škotska je napredovala na UEFA listi za jedno mjesto, pa je na 15. poziciji pretekla Švajcarsku.Njemačka pretekla Italiju na trećem mjestu, koje uz prva dva donosi četiri mjesta u LŠ.
0 komentar(a)
Glazgov Rendžers, Foto: Reuters
Glazgov Rendžers, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2011. 15:22h

Škotska će od sezone 2012/2013. imati dva predstavnika u Ligi šampiona, zahvaljujući plasmanu Glazgov Rendžersa u osminu finala Liga Evrope. Glazgov Renžers je u revanšu šesnaestine finala eliminisao portugalski Sporting, i to zahvljujući golu američkog internacionalca Moris Edua u drugom minutu sudijske nadoknade za 2:2 (prvi duel je završen rezultatom 1:1).

Tom pobjedom Škotska je napredovala na UEFA rang listi (na kojoj su rangirane zemlje na osnovu rezultata klubova u Ligi šampiona i Ligi Evrope u petogodišnjem intervalu) za jedno mjesto, pa je na 15. poziciji pretekla Švajcarsku, čiji su predstavnici Jang Bojs i Bazel eliminisani u šesnaestini finala. Osim šampiona, i višešampion Škotske će, tako, igrati u najjačem evropskom takmičenju, zapravo u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. U sezoni 2012/2013. Švajcarska će imati samo jednog predstavnika, šampiona zemlje, koji će igrati u drugom kolu kvalifikacija za LŠ.

Nekada su italijanski timovi bili skoro nesavladivi na svom terenu, a, svakako, se ne pamti se kada su svi italijanski predstavnici izgubili domaće mečeve u istoj rundi. Dogodilo se to u prvim mečevima osmine finala Interu (protiv Bajerna 0:1), Milanu (Totehnem 0:1) i Romi (Šahtjor 2:3), a Italija više nema predstavnika u Ligi Evrope. Zbog toga je Njemačka pretekla Italiju na trećem mjestu, koje uz prva dva donosi četiri mjesta u LŠ. Italijani će, tako, 2012. godine morati da se zadovolje sa tri mjesta, od kojih će prva dva biti direktni učesnici LŠ, dok će trećeplasirana ekipa Serije A igrati kvalifikacije…

Konačna godišnja rang lista UEFA za sezonu 2012/2013. biće potvrđena u maju.

Bonus video: