Montela: Neću dijeliti minutažu, kod mene će igrati najbolji

Oni za koje smatram da su najbolji, moraju da igraju u svojim prirodnim pozicijama, jer samo tako mogu da pruže maksimum - kazao je Montela.
0 komentar(a)
Montela, Foto: Reuters
Montela, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2011. 10:28h

Bio je veliki igrač, sjajan napadač, sa istančanim osjećajem za gol. U svom prvom obraćanju pred italijanskim medijima, novi trener Rome Vinćenco Montela, dojučerašnji trener kadeta rimskog kluba, jasno je stavio do znanja da ima jasne ideje i kao trener, te da ga ne dotiču priče da je “prelazno rješenje do ljeta”, kada bi na klupu “vučice” mogao stići Karlo Anćeloti.

- Te priče me ne interesuju. Prihvatio sam ovaj izazov sa željom da klubu i ekipi pružim svoj maksimalan trud i profesionalnost. Ne interesuje me što će novinari promovisati nekog drugog trenera, što se priča o Anćelotiju. Ne osjećam se kao prelazno rješenje. U fudbalu se stvari mijenjaju munjevitom brzinom, i teško je pričati o nekoj budućnosti – kazao je 36-godišnji Montela.

Montela je juče imenovan za trenera, nakon ostavke Kladija Ranijerija. Već danas je odradio prvi trening sa ekipom u kojoj je dosta bivših saigrača sa kojima je igrao do maja 2009.godine kada je završio karijeru. Među njima je i kapiten Franćesko Toti, sa kojim je 2001. godine osvojio posljednji Skudeto za Romu.

- Da li ću imati problema da na klupi ostavim nekog od mojih bivših saigrača? To pitanje sam sebi postavio prije nego sam prihvatio da preuzmem Romu. Međutim, teže mi je bilo što sam u nedjelju morao da iz tima izostavim neke od kadeta, jer smo igrali finale prvenstva. To je bio tužan dan za mene, jer je za mnoge od njih to bila jedinstvena prilika. Protiv Bolonje neće biti tužan dan. Prihvatio sam ovaj posao sa entuzijazmom i sigurnošću. Znam šta me čeka. Uvjeren sam da svi neće biti zadovoljni, uključujući i medije, iako budemo stalno pobjeđivali – kazao je Montela.

Kako kaže, u “glavi ima neku osnovnu ideju o ekipi koja uglavnom treba da igra, ali to ne znači da će stalno igrati istih 11 a ostali ne”. Montela dodaje “da se neće truditi da dijeli minutažu ili zadovoljava svakog igrača ponaosob”.

- Velika je sreća biti trener Rome, koja ima igrače vrhunske klase, ali koji se nalaze u teškom trenutku. Problem je psihološke prirode. Radi se o osjetljivim momcima, ali vjerujem u njihovu želju da se iskupe, ne samo pred drugima, već i pred sobom. Važno je da obavim razgovar sa pojedinim igračima, sa nekima sam to već i uradio, jer vjerujem u njihov potencijal, ljudski i igrački – dodaje Montela.

Montela će na klupi Rome debitovati već u srijedu u Bolonji, u utakmici koja je 30. januara prekinuta u 17. minutu zbog jakog snijega.

- Mislim da je za dva dana teško uvesti novine u sistemu igre. Igračima su potrebno druge stvari u ovom trenutku. Vremena je malo, a moramo se odmah razumijeti. Oni za koje smatram da su najbolji, moraju da igraju u svojim prirodnim pozicijama, jer samo tako mogu da pruže maksimum. Više od toga neću reći, kako ne bismo otkrivali previše našim sjutrašnjim rivalima. Zbog svega, drago mi što odmah igramo u gostima, igračima je potrebno da “odblokiraju” psihološke probleme koje nose u sebi. Bolonja je prvi korak da pokažu ono što znaju – kaže novi trener Rome.

Montela je kazao da je razgovarao sa Ranijerijem, i zahvalio mu jer je “jedna od malobrojnih osoba koja mu je dala odlične savjete kada je postao trener”.

- Prvenstvo je izjednačeno, ekipe na vrhu su to i zaslužile, ali se smanjila razlika. Mi ne možemo da gledamo previše unaprijed, ali moramo da idemo na najviše, jer ova ekipa ima taj kvalitet – zaključio je Montela.

Bonus video: