Ronaldo rekao dosta

- Završavam igračku karijeru, koja je bila prelijepa, sa puno emocija, uz dosta poraza i isto toliko pobjeda. Ne sjećam se da sam sebi stvorio ijednog neprijatelja – kazao je Ronaldo.
0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2011. 16:52h

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji odlučio je da okači “kopačke o klin” – Brazilac Ronaldo je danas u Sao Paolu, u sjedištu Korintijansa, svog posljednjeg kluba, zvanično saopštio da završava bogatu igračku karijeru. Ovakva odluka je došla nakon samo nekoliko dana od kada su ga navijači Korintijansa optužili da je kriv za eliminaciju iz Kupa Libertadores.

- Danas završavam igračku karijeru, koja je bila prelijepa, sa puno emocija, uz dosta poraza i isto toliko pobjeda. Ne sjećam se da sam sebi stvorio ijednog neprijatelja – bile su prve riječi Ronalda.

Odluka 34-godišnjeg Ronalda ne predstavlja iznenađenja, s obzirom da je to već bio najavio, ali za decembar ove godine, posebno što već neko vrijeme nije pružao partije na nivou svom renomea.

Najbolji strijelac u istoriji svjetskih prvenstava i trostruki dobitnik nagrade za najboljeg igrača svijeta je istakao da su ovakvu odluku donio zbog problema fizičke prirode.

- Svima su dobro poznate moje brojne povrede u Evropi i Brazilu, u posljednje dvije godine. Nema, maltene, dijela tijela koji nijesam povrijedio. Sve je to bilo i jeste bolno, zbog čega sam i donio ovakvu odluku. Želio sam da nastavim da igram, ali nijesam mogao. Smislim potez, ali ne mogu da ga izvedem tako dobro kako želim. Vrijeme je. Glava hoće da nastavi, ali tijelo više ne može da podnese. A osjećam da mi već nedostaje igrani fudbal, čak i pripreme – dodao je Ronaldo.

Na kraju se Ronaldo obratio brazilskim novinarima, otkrivši jedan detalj, koji do sada nije bio poznat, a koji objašnjava zbog čega je posljednjih godina konstantno imao višak kilaže.

- Prije četiri godine u Milanu sam otkrio da imam određeni poremećaj koji usporava metabolizam (hipertiroidizam). Da bih pod kontrolom držao te probleme, trebao sam uzimati ljekove čije se supstance u fudbalu smatraju dopingom. Zato bi mnogi od vas trebali da se kaju zbog komentara na račun moje kilaže. Ovo sam, jednostavno, želio sada da kažem kad sam već na kraju karijere – dodao je Ronaldo, i uz zahvalnost porodici, svim klubovima i saigračima sa kojima je igrao, navijačima Brazila i naročito Korintijansa, počeo da plače.

Ronaldo je i dva puta osvajao Zlatnu loptu kao najbolji igrač u Evropi. Zvanično je nastupao na četiri Svjetska prvenstva, od 1994. do 2006. godine. Na Svjetskom prvenstvu u SAD 1994. godine bio je u sastavu tima, kao 18-godišnjak, ali nije ulazio u igru, ali je, zato, igrao i timu Brazila koji je 2002. godine osvojio svoju petu titulu šampiona svijeta.

Najbolji strijelac u istoriji mundijala postao je 2006. godine, kada je postigao svoj 15. gol. U Evropi je proveo 13 godina i igrao je za PSV, Barselonu, Inter, Real Madrid i Milan.

Za reprezentaciju je odigrao 97 utakmica i postigao je 62 gola.

Bonus video: