Budućnost vremeplovom do 0:0 sa Zrinjskim

- Ne pamtim kada je Budućnost na ovom stadionu uzela bod - rekao je Saša Petrović, koji je bio akter posljednje utakmice koju je Budućnosti 1991.godine odigrala u Mostaru. No, tada je protivnik bio Velež, a sada su druga vremena...
0 komentar(a)
mostar, Foto: Miro Zovko
mostar, Foto: Miro Zovko
Ažurirano: 13.02.2011. 19:00h

Prvo gostovanje Budućnosti u Mostaru nakon 20 godina bilo je atraktivno samo zbog prizvuka vremeplova iz prošlosti - na terenu, u neatraktivnom meču, Podgoričani su sa Zrinjskim odigrali bez golova (0:0).

Ipak, stekao se utisak da je ovaj „bod“ ohrabrio trenera Sašu Petrovića, koji u najjačoj provjeri na zimskim pripremema ni po koju cijenu nije želio poraz, valjda zbog samopouzdanja i kompletnog utiska koji njegova ekipa nosi iz Hercegovine.

„Prekinuli tradiciju“

- Ja ne pamtim kada je Budućnost na ovom stadionu uzela bod, ko god da je bio sa druge strane - rekao je Petrović, koji je bio akter posljednje utakmice koju je Budućnost, jeseni 1991.godine, odigrala na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru. No, tada je protivnik bio Velež, a sada su druga vremena...

Gostovanje Zrinjskom, šampionu Bosne i Hercegovine iz 2008, godine, ali trenutno 14-plasiranom timu tamošnjeg šampionata, pokazalo je da najveća snaga Budućnosti leži u napadu, te da potencijalni problemi mogu da nastanu u odbrani.

Oba štopera koja su u trenutno u prvom planu trenera Petrovića (Nikola Vukčević i Ilija Radović) iza sebe, naime, imaju polugodišnje pauze, što bi u njihovoj igri moglo da ostavi traga, makar dok ne dostignu pravu formu. Ako se tome doda da je golman Dragojević još uvijek povrijeđen (trebalo bi uskoro da se vrati na gol), a da je lijevi bek Risto Radunović i dalje tinejdžer, jasno je koji je dio Petrovićevog tima trenutno „najtanji“.

Upravo je brzina napadača Zrinjskog u odnosu na defanzivce Budućnosti bila jedina razlika u inače ravnopravnom meču koji je sa tribina posmatralo tek oko 500 domaćih navijača. Lendrić u 15, Kutalia u 50, Selimović u 80. i Zlatić u 90. minutu promašajima su se postarali da se ne nastavi tradicija po kojoj podgorički klub u gradu na Neretvi obično gubi...

- Bilo je i dobrih i loših strana, ali ćemo slabosti ispravljati u hodu i spremno dočekati drugi dio prvenstva. Sada mi je najvažnije da je ekipa dobro trčala i držala taktičku disciplinu - kazao je Petrović.

Kvartet u napadu

Na drugoj strani, iako za 90 minuta nisu stvorili pravu šansu, ofanzivci Budućnosti (juče je to bila četvorka Orahovac-Bošković-Nikač-Vučić) izveli su nekoliko lijepih akcija, a svaki put im je nedostajao samo još jedan korak - pravi šut, dribling ili asistencija.

Ova slika mogla bi da se popravi kada se u tim vrate Ivan Vuković i Petar Vukčević, koji su juče pauzirali zbog povrede, a na koje Petrović računa kao glavne adute. Njih dvojica, uz Boškovića i Orahovca (u njegovoj igri jednako je primjetno i majstorstvo i nespremnost) trebalo bi da čine ofanzivnu četvorku kojom će „plavi“ pokušati da udare na Mogren i njegovih pet bodova prednosti.

Leđa napadačima i krilima čuvaće Brnović i Kamerunac Onguene, koji je uprkos čestim greškama pokazao da će biti dobro pojačanje i da je, u suštini, solidan igrač.

„Velež nema ni za germu“

Podgoričane je na dobro utvrđenim bedemima stadiona pod Bijelim brijegom (stadion ima samo jednu, ali ogromnu betonsku tribinu) dočekao natpis: „Zrinjski je život i više od toga“. Taj stadion je do prije 15 godina pripadao Veležu, kultnom klubu iz komunističke Jugoslavije koji sada bukvalno živi na prosjačkom štapu.

Ratna vremena, geografski položaj stadiona i podjela Mostara na hrvatski i muslimanski dio, uticali su da glavnu mostarsku fudbalsku arenu prisvoji klub koji je, kako pričaju njegovi navijači, „hrvatska mladež“ osnovala još prije 115 godina!

Zrinjski je, po toj kategorizaciji, stariji klub i od Zvezde i Partizana, koji su osnovani 1945, stariji je i od Budućnsti (osnovana 1925), pa čak i od splitskog Hajduka, koji upravo danas slavi 100 godina postojanja.

Od 1945. do 1992. godine Zrinjski, međutim, praktično i nije postojao, jer je tok istorije odredio da to bude Veležovo doba.

„Sada Velež nema ni za germu“, pričaju Mostarci o klubu koji svoje utakmice igra na neuglednom igralištu u Vrapčićima.

Na stara vremena podsjeti gradski derbi Zrinjskog i Veleža, koji na stadionu pod Debelim brijegom posjeti i do 15 hiljada navijača.

„Na toj utakmici sve pršti, a ostale su loše posjećene, dođe tek hiljadu-dvije navijača“, ispričao je jedan od fanova Zrinjskog.

Na kakve je grane spao Velež, valjda najbolje pokazuje primjer da je malo ko zabilježio da se klub koji su proslavili fudbaleri poput Bajevića, Marića, Vladića (BMV),Kajtaza ili Tucea, ovih dana priprema u Crnoj Gori.

Zrinjski - Budućnost 0:0

Mostar - Stadion pod Bijelim brijegom. Gledalaca: 500. Žuti kartoni: Radović i Bošković (Budućnost).

Zrinjski: Hadžić, Popović, Džidić, Aničić, Stojnić, Zadro, Kutalija, Duro, Ivanović, Salčinović, Lendrić. Igrali su još: Selimović, Sušić, Rašo, Perić, Zlatić.

Budućnost: Agović, Mazić, Radović, Vukčević, Radunović, Onguene, Brnović, Bošković, Orahovac, Vučić, Nikač. Igrali su još: Golubović, Kalezić, Mugoša.

Bonus video: