Deset najvećih transfera u zimskom prelaznom roku

Sa istekom posljednjeg januarskog dana, završen je zimski prelazni rok u zemljama zapadne Evrope. Najviše se, po običaju, trgovalo u posljednjim satima. Pogledajte deset transfera koji su obilježili januarsku fudbalsku pijacu.
57 pregleda 0 komentar(a)
Tores, Foto: REUTERS
Tores, Foto: REUTERS
Ažurirano: 01.02.2011. 11:12h

1. Fernando Tores je prešao u Čelzi za 58,5 miliona eura u rekordnom transferu kada je u pitanju engleski fudbal. Dok su navijači Liverpula ispred trening kampa palili Toresov dres, španski reprezentativac je helikopterom sletio u odaje Romana Abramoviča.

2. Antonio Kasano, nestašni momak italijanskog fudbala, svoju burnu karijeru upotpunio je prelaskom u Milan. Odigrao je četiri utakmice za “roso-nere” i već je upisao četiri asistencije.

3. Luis Suarez je prešao iz Ajaksa u Liverpul za manje od polovine sume koju su “redsi” zaradili prodajom Fernanda Toresa Čelziju (26,5 miliona eura). Urugvajski napadač, koji se proslavio na Mundijalu u Južnoj Africi, trebao bi da bude novi ljubimac bijesne publike na “Enfild roudu”.

4. Edin Džeko je stigao u Mančester siti iz Volfsburga. Engleski mediji nazvali su ovaj prelazak “mamutskim transferom”, s obzirom na visinu obeštećenja - 32 miliona eura. Sarajevski golgeter već je postigao gol u FA Kupu, što bi trebao da bude prvi u seriji.

5. Endi Kerol je zvijezda prelaznog roka u Engleskoj, iako je transfer Toresa u Čelzi i skuplji i atraktivniji. Jer, Liverpul je ovog još uvijek neafirmisanog golgetera Njukasla platio 41 milion eura, što su svi engleski mediji nazvali apsurdom.“Dati toliki novac za fudbalera koji se, uprkos talentu, još nije dokazao, je blago rečeno čudan potez”, napisao je analitičar BBC-ja Mark Lorenson.Vjerovali ili ne, Kerol je sedmi najskuplji fudbaler u istoriji engleskog fudbala, iako je odigrao samo jedan meč za reprezentaciju.

6. Đampaolo Pacini je došao iz Sampdorije da osvježi pomalo istrošeni napada Intera. Da je na prvom putu, pokazao je već na prvom meču, kada je dao dva gola Palermu, u izboreni penal. Inter je ovog “zlatnog golgetera” platio 12 miliona eura.

7. Ibrahim Afelaj, Holanđanin porijeklom iz Maroka, prešao je iz PSV-a u Barselonu za samo tri miliona eura. Katalonci su slijedili pozitivne primjere iz prošlosti, pa su opet trgovali u Ajndhovenu - sjetite se samo Romarija i Ronalda.

8. Rajan Babel je po mnogima napravio korak nazad u karijeri, prešao je iz Liverpula u Hofenhajm. Transfer je, ipak, ostao zabilježen, ako ni zbog čega drugog onda zbog osam miliona eura koje je iskeširao njemački klub.

9. Simao Sabrosa je novi fudbaler Bešiktaša. Na zalasku karijere (ima 31 godinu) je odlučio da sreću potraži u Turskoj. Klub iz Istanbula platio je Atletiku iz Madrida samo 900 hiljada eura.

10. David Luiz, čupavi Brazilac, pokušaće da razmrda sve slabiju odbranu Čelzija. Roman Abramovič je platio Benfiki čak 25 miliona eura.

Bonus video: