Van der Sar: Idem u penziju

Ferguson ga je doveo na “Old Traford” 2005. godine, a sa “crvenim đavolima” je osvojio tri Premijer lige i u penal seriji zaustavio šut Nikolasa Anelke u finalu Lige šampiona, u kojem je Mančester stigao do krova Evrope
0 komentar(a)
Van der Sar, Foto: REUTERS
Van der Sar, Foto: REUTERS
Ažurirano: 27.01.2011. 11:51h

Ser Aleks Ferguson se odavno bacio u potragu za novim golmanom i poručio da to mora da radi jer se Edvin van der Sar povlači na kraju sezone. Legendarni Holanđanin se, međutim, nije oglašavao, ali je danas i definitivno potvrdio da napušta fudbal.

“Vrijeme je da se posvetim porodici”, napisao je 40-godišnji čuvar mreže na sajtu svoje menadžerske agencije www.sport-promotion.nl.

Van der Sar je seniorsku karijeru počeo u Ajaksu davne 1990. godine, bio u Juventusu od 1999. do 2001, a potom je proveo četiri godine u Fulamu. Ferguson ga je doveo na “Old Traford” 2005. godine, a sa “crvenim đavolima” je osvojio tri Premijer lige i u penal seriji zaustavio šut Nikolasa Anelke u finalu Lige šampiona, u kojem je Mančester stigao do krova Evrope.

Bivši holandski reprezentativac je razmišljao da se oprosti u decembru 2009, kada je njegova žena Anemari imala izliv krvi u mozak.

- Ne mogu da se sjetim kada sam tačno odlučio sa se povučem. Recimo da sam mislio o tome otkada je Anemari imala moždani udar. Srećom, oporavila se i odlučili smo da ostanemo još godinu u Engleskoj. Ali, čim je počela ova sezona, odlučio sam da završim karijeri na ljeto - zaključio je Van der Sar.

Koliko na “Teatru snova” cijene visokog Holanđanina, najbolje govore riječi trenera golmana Erika Stilija.

- Bio je savršen sluga Mančestera. Imao sam mnogo sreće, jer sam radio sa Peterom Šmajhelom u Aston Vili i sa sa Edvinom u posljednje dvije i po godine. Ona odbrana penala u Moskvi ga je svrstala u heroje kluba, Van der Sar je uz Šmajhela legenda ovog kluba - rekao je Stili.

Bonus video: