Prosinečki za "Vijesti": Nisam došao u Zvezdu na pola godine

Volio bih da moja ekipa igra kao Barselona. Mislim da bi to volio svaki trener, jer ako ono ne voliš, onda ne voliš fudbal.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2011. 23:44h

Beograd – Prije skoro četvrt vijeka Robert Prosinečki je došao u Crvenu zvezdu iz zagrebačkog Dinama kao dječak, za neke veoma talentovan, ali i uz anatemu Ćira Blaževića da nikada neće postati vrhunski fudbaler. Ćiro nikada nije pojeo trenersku diplomu, što je obećao ako „mali žuti“ izraste u asa, ali imao je debelog razloga. Jer, ne samo da je Prosinečki postao klasa, nego je uspio nešto sa čim može da se pohvali veoma mali broj fudbalera – osvojio je titulu prvaka Evrope, te igrao i za Real i za Barselonu!

Ipak, popularni Robi ostaće prije svega upamćen kao član najbolje generacije fudbalera na prostorima bivše Jugoslavije, ekipe Crvene zvezde koja je postala evropski i svjetski šampion.

Dvadeset godina nakon Barija i finala Kupa šampiona, sada „veliki žuti“, ponovo je na „Marakani“. Ovog puta kao trener. Trener koji Zvezdu treba da vrati na stare staze uspjeha. Naravno, povratak na mjesto njegovog fudbalskog uzleta među zvijezde, popločan je emocijama.

- Za Zvezdu su me uvijek vezale emocije. Sa 18 godina sam došao kao klinac na „Marakanu“ da se borim, da igram. Sada je sasvim drugačija situacija, sasvim drugi posao. Poslije 25 godina vraćam se u klub u kojem sam igrao četiri godine, i to godine koje su bile najuspješnije u istoriji kluba. Nadam se da ću sada kao trener doprinijeti da vratimo publiku, da igramo ofanzivan fudbal i, na kraju, da Zvezdu vratimo tamo gdje joj je mjesto. Vrijeme će pokazati da li smo u tome uspjeli - kaže Prosinečki u razgovoru za „Vijesti“.

Koliko će imati težak zadatak, vidi se i po ozbiljnosti kojom pristupa obavezama. Iako je došao u nezgodno vrijeme, na polusezoni i sa pet bodova zaostatka za Partizanom, svjestan je da se u Zvezdi rezultat traži - odmah!

- Crvena zvezda ne može nikad da čeka, ona stalno mora da osvaja trofeje. Zato i jeste Crvena zvezda. Ali, ja nisam došao na šest mjeseci, moje ambicije su da ostanem duže, da napravimo Zvezdu koja će biti šampion. Igramo polufinale Kupa, pet bodova jeste puno, ali nije nedostižno. Crvena zvezda to može da stigne, naravno uz dosta rada, dobru fizičku pripremu i neku moju viziju koju želim da prenesem na teren.

Igrački pedigre donio mu je priliku kakva se rijetko ukazuje – da debi kao prvi trener ima na klupi nekadašnjeg svjetskog šampiona.

- Imao sam sreću da na početku trenerske karijere dobijem da vodim tako veliki klub i vjerujem da ću to najbolje da uradim. Imao sam i sreću da sam kroz karijeru radio sa vrhunskim trenerima, tako da od svakoga treba uzeti ponešto što je dobro. Nadam se da ću uspjeti u tome, trudiću se da Crvena zvezda izgleda dobro.

Kako bi to bilo u idealnom slučaju, Prosinečki ističe na konkretnom primjeru.

- Volio bih da moja ekipa igra kao Barselona. Mislim da bi to volio svaki trener, jer ako ono ne voliš, onda ne voliš fudbal. Doći do toga je nešto najteže na svijetu, ali trudiću se da moja ekipa barem približno igra kao Barselona.

Ipak, kada u „el klasiku“ treba da izabere između klubova za koje je igrao, Prosinečki ne razmišlja.

- Navijam za Real!

Crna Gora će otići na EP!

O Crnoj Gori i njenom selektoru Zlatku Kranjčaru, Prosinečki govori u superlativima.

- Cico je prvo moj veliki prijatelj, bio mi je trener dvije-tri godine, tako da ga dobro poznajem. Nije on napravio uspjeh samo sa Crnom Gorom, gdje god je bio imao je odličan rezultat. Sa Dinamom je ušao u Ligu šampiona, sa Zagrebom je bio prvak države, sa reprezentacijom Hrvatske otišao na Svjetsko prvenstvo, ne mogu sve ni da nabrojim...

Sada sa Crnom Gorom ima veliku šansu da ode na Evropsko prvenstvo, odigrati onako protiv Engleske i pobijediti sve ostale, ne može biti slučajno, to je pokazatelj da se radi o vrhunskom treneru. Vjerujem da Cico može da napravi do kraja dobar posao i vjerujem da će Crna Gora otići na Evropsko prvenstvo. U nedavnom intervjuu za novogodišnji broj „Vijesti“ Kranjčar je izjavio da su Robert Prosinečki i Mirko Vučinić najbolji fudbaleri koje je trenirao. - Sigurno da je to lijepo čuti. Međutim, sada mi je najvažnije da me ljudi zapamte kao trenera.

Najbolje su godine u Zvezdi Iako je igrao i za Real i za Barselonu, godine u Zvezdi izdvaja ko najbolje u karijeri. - U karijeri sam imao i dobrih i loših trenutaka, ali te četiri godine u Zvezdi su vjerovatno najbolje. U Madridu sam imao puno problema sa povredama i dugo nisam mogao da se vratim u onu istu formu, ali igrao sam dosta dobar i ozbiljan fudbal i u Ovijedu, i u Barseloni. Ali, prve četiri godine su najbolje u mojoj karijeri.

Vešović: Čast mi je da radim sa legendom kluba

• Kako je sa Prosinečkim? - Odlično – kao iz topa odgovara Marko Vešović, napadač Zvezde i mladi reprezentativac Crne Gore. – Iskreno, zadovoljstvo mi je i čast da radim sa legendom kluba. Od njega može mnogo da se nauči i kao trenera i kao bivšeg igrača i kao osobe. Na testiranjima pred početak priprema, Vešović je imao najbolje rezultate!

- Ispostavilo se da sam dosta spreman ušao u pripreme, drago mi je što je tako. Ali, ima još dosta da se radi, pred nama su duge pripreme. Nastaviću dobro da treniram i nadam se da ću biti ozbiljna konkurencija svim ostalim igračima. Naš mladi reprezentativac jedva čeka da sjutra sa ekipom doputuje u Crnu Goru. - Jedva čekam da dođem, igramo tri utakmice i siguran sam da će na svakoj biti pune tribine. Nadam se da ćemo se kroz te pripreme u Budvi i poslije u Antaliji dobro spremiti i ući u trku za duplu krunu - zaključuje nekadašnji fudbaler Budućnosti.

Zeta, Sutjeska, Grbalj

Robert Prosinečki i Crvena zvezda stižu sjutra u Crnu Goru na desetodnevne pripreme. Biće smješteni u hotelu „Splendid“, a treniraće na terenu Grblja u Radanovićima. Nekadašnji evropski šampion odigraće i tri prijateljske utakmice sa crnogorskim timovima - 19. januara protiv Zete na Trešnjici, četiri dana kasnije sa Sutjeskom u Nikšiću, a 26. protiv Grblja u Radanovićima.

Bonus video: