Mesiju Zlatna lopta drugi put zaredom

Da budem iskren, nijesam očekivao da ću ponovo pobijediti. Želim da podijelim nagradu sa saigračima, kao i sa trenerom Gvardiolom - rekao je Mesi na jučerašnjoj ceremoniji u Cirihu
0 komentar(a)
Mesi_1, Foto: REUTERS
Mesi_1, Foto: REUTERS
Ažurirano: 10.01.2011. 23:26h

Argentinac Lionel Mesi ponovo je proglašen za najboljeg igrača planete - u prvom zajedničkom izboru Fife i magazina “Frans fudbal” Barselonin čarobnjak osvojio je najviše glasova, drugi put zaredom... Mesi je, međutim, ovog puta imao veoma jaku konkurenciju u dvojici saigrača - Andresu Inijesti i Ćaviju Ernandesu.

Zbog toga bi ovogodišnji izbor mogao da izazove i brojne polemike. Mesi je, recimo, sa Barsom osvojio samo titulu u Primeri (Katalonci su eliminisani u polufinalu Lige šampiona od prvaka Intera). Argentinac je ostao gotovo nezapažen na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, nije postigao gol, nije imao ni asistenciju, dok je njegova reprezentacija eliminisana u četvrtfinalu od Njemačke sa ubjedljivih 4:0. Sa druge strane, Ćavi i Inijesta osvojili su zlato sa “furijom”.

- Da budem iskren, nijesam očekivao da ću ponovo pobijediti. Ovo je poseban dan za mene. Želim da podijelim nagradu sa svojim saigračima, kao i sa trenerom Pepom Gvardiolom - rekao je Mesi na jučerašnjoj ceremoniji u Cirihu.

Za najboljeg trenera proglašen je sadašnji kormilar Reala Žoze Murinjo, koji je lani osvojio tri pehara - duplu krunu i Ligu šampiona sa Interom. U konkurenciji su bili još selektor svjetskog prvaka Španije Vinsent del Boske i trener Barselone Pep Gvardiola.

- Najveći trenutak u prethodnoj godini bilo je vjenčanje sa prekrasnom suprugom. A što se tiče fudbala - to je bilo osvajanje Lige šampiona. Želim da se zahvalim Murinju, mislim da je najbolji trener u prošloj godini. On nas je popeo na krov Evrope - rekao je vezista Intera Vesli Snajder, što je dirnulo Murinja... Harizmatični Portugalac je nakon toga zaplakao u publici.

Najbolja igračica u protekloj godini je 24-godišnja Brazilka Marta, čak peti put zaredom!

Turčin Hamit Altintop je strijelac najljepšeg gola u 2010. godini. Fudbaler Bajerna je dobitnik Puškašove nagrade, i to za gol koji je postigao na meču protiv Kazahstana.

Legendarni Holanđanin Marko van Basten iščitao je idealni tim. U njemu su, po izboru Fife: Kasiljas - Pujol, Pike, Lusio, Majkon - Inijesta, Ćavi, Snajder - Ronaldo, Vilja, Mesi.

Crnogorci za Mesija

U izboru su glasali kapiteni i treneri svih reprezentacija, kao i novinari koje je odabrao čuveni magazin “Frans fudbal”. Sva tri crnogorska predstavnika sa pravom glasa - selektor Zlatko Kranjčar, kapiten reprezentacije Mirko Vučinić i novinar “Vijesti” Danilo Mitrović najviše bodova dali su upravo Mesiju. Naš novinar pogodio je i u izboru za najboljeg trenera, dajući najviše bodova Murinju.

Bonus video: