Cico deveti selektor svijeta u 2010. godini

Senzacija je veća ukoliko se zna da je Crna Gora na žrijebu kvalifikacija bila u petom, pretposljednjem šeširu. Ukoliko se crnogorska reprezentacija plasira na Evropsko prvenstvo
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 21:45h

Crna Gora je 25. reprezentacija na svijetu, a ima selektora koji je u top 10 - prema izboru kelnskog Instituta za Fudbalsku istoriju i statistiku.

Zlatko Kranjčar je zauzeo deveto mjesto među kolegama u 2010. godini.

U anketi u kojoj je selektor Španaca Visente del Boske ubjedljivo bio prvi, Cico je sa sedam glasova podijelio devetu poziciju sa bivšim selektorom Brazila i legendom “karioka” Karlosom Dungom.

Odmah iza Del Boskea, koji je sakupio 298 glasova, plasiran je selektor Njemačke Joakim Lev (168), dok je selektor vicešampiona svijeta Holandije Bet van Marvik treći sa 125 glasova.

Ćiro i Bilčić bili drugi

Četvrti je selektor Urugvaja Oskar Tabarez (98), peti nekadašnji selektor Gane, Srbin Milovan Rajevac (41), a šesti selektor Čilea Marselo Alberto Bjelsa (22). Ispred Kranjčara i Dunge su još sedmoplasirani Fabio Kapelo (15) i osmoplasirani selektor Paragvaja Gerardo Martino (11).

Glasove su još dobili Robert Bredli (SAD), Takeši Okada (Japan) i Vladimir Vajs (Slovačka), koju su pokupili po šest, te Havijer Agire (Meksiko), Ričard Lojd Herbert (Novi Zeland), Otmar Hicfeld (Švajcarska) i Hasan Šehata (Egipat), koji imaju po pet.

IFFHS bira najbolje selektore od 1996. godine, a Del Boske je bio i prošlogodišnji laureat. Prije njega najbolji su bili Berti Fogts, Mario Zagalo, Eme Žake, Vanderlej Luksemburgo, Rože Lemer, Marselo Bjelsa, Luis Felipe Skolari, Žak Santini, Oto Rehagel, Karlos Alberto Pareira, Marćelo Lipi i Luis Aragones.

Deveta pozicija Hrvata Zlatka Kranjčara najbolji je plasman jednog selektora koji je ima dodirnih tačaka sa Crnom Gorom, ali nije najbolji plasman hrvatskih trenera - Miroslav Blažević je 1998. godine bio drugi, a istu poziciju zauzeo je Slaven Bilić 2007. godine.

Od selektora sa prostora bivše Jugoslavije među top 10 bili su još Slovenac Srećko Katanec (četvrti, 2003) i Srbin Ratomir Dujković, nekadašnji selektor Gane (deveti, 2006).

Može i bolje

Rezultat koji je Kranjčar ove godine postigao sa Crnom Gorom je impesivan - “sokoli” su nakon pobjeda nad Velsom, Bugarskom i Švajcarskom, te remija sa Engleskom u Londonu, sa 73. skočili na 25. poziciju na rang-listi Fife.

Crna Gora je završila godinu kao lider kvalifikacine grupe G sa 10 bodova. U evropskoj zoni kvalifikacija više su osvojili samo Holandija i Njemačka (po 12).

Senzacija je veća ukoliko se zna da je Crna Gora na žrijebu kvalifikacija bila u petom, pretposljednjem šeširu. Ukoliko se crnogorska reprezentacija plasira na Evropsko prvenstvo, plasman Kranjčara u 2011. godini vjerovatno će biti još bolji.

Murinju Zlatna lopta?

Portugalac Žoze Murinjo dobiće naredne sedmice prvu trenersku Zlatnu loptu, objavio je “El Mundo Deportivo”.

Nagrada koja je ustanovljena tek ove godine, zahvaljujući objedinjavanu priznanja Fife i “Frans fudbala”, biće uručena 10. januara na gala ceremoniji u Parizu, zajedno sa igračkom Zlatnom loptom.

Italijanska “Gazeta delo sport” objavila je u decembru da će Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera svijeta u 2010. godine dobiti Anders Injesta, koji je ostao u najužoj konkurenciji zajedno sa saigračima iz Barselone Ćavijem i Mesijem. Najveći rival Murinja, s druge strane, je selektor svjetskog šampiona Španije Visente del Boske.

Bonus video: