Nema tog trenera i igrača koji ne voli da pobijedi

Crna Gora igra protiv Turske pod Goricom prijateljski meč (19.10), za selektora Ljubišu Tumbakovića rezultat i jeste i nije u prvom planu
50 pregleda 10 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Savo Prelević
Stefan Savić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2018. 11:48h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore odigraće večeras na stadionu pod Goricom (19.10, TV prenos) protiv Turske 36. prijateljsku utakmicu od osnivanja.

Stefan Savić i saigrači pokušaće da ukupan bilans na mečevima koji se ne igraju za bodove okrenu na pozitivnu stranu, jer je dosadašnji učinak polovičan, a takav je ostao i nakon nule na Kipru - po 14 pobjeda i poraza, uz sedam remija.

Za to će biti potreban prvi trijumf na prijateljskim utakmicama poslije tačno četiri godine i slavlja protiv Gane pod Goricom 5. marta 2014. (1:0).

Prijateljske utakmice, naravno, nemaju samo rezultatski smisao, on nekada nije ni u prvom planu, a istorija i statistika kvalifikacionih i ostalih takmičarskih duela je neuporedivo značajnija (od septembra, sa početkom Lige nacije, sve utakmice će biti takve).

Nema, međutim, tog trenera i igrača koji ne voli da pobijedi, glavna je Tumbakovićeva poruka pred njegovu 16. utakmicu na crnogorskoj klupi.

"Bilo bi lijepo - cijeli smisao mog rada sastoji se u pokušaju da napravimo rezultat", kazao je Tumbaković, koji je svoj dosadašnji učinak kao selektor Crne Gore „pravilno“ rasporedio - mnogo je, naime, bolji u takmičarskim (53 odsto uspješnosti), nego u prijateljskim mečevima (13 odsto).

"Prijateljske utakmice su takve - puno možeš da izgubiš, a malo da dobiješ. I ovoga puta se u podsvijesti prvo postavlja pitanje rezultata, pa onda sve ostalo, nismo dobili četiri godine i slično... Sa druge strane, postoji jedan drugi dio posla koji u ovakvim mečevima moramo da obavimo, a tu je, uslovno rečeno, rezultat u drugom planu", kazao je Tumbaković.

Crna Gora je u petak, u meču sporog ritma, prijateljskom u bukvalnom smislu, remizirala bez golova na Kipru.

Tumbakoviću je, međutim, i takva utakmica bila korisna na neki način.

"Rezultat jeste važan, ali nije mjerilo mog razmišljanja - na Kipru, recimo, nismo vidjeli ni dio onoga što želim od ove ekipe, što smo radili i uvježbavali dvije godine. U tom smislu taj meč treba što prije zaboraviti, ali je, sa druge strane, dio našeg plana ispunjen", rekao je Tumbaković i pojasnio šta je želio da kaže:

"Šansu su dobili igrači koji, po našem mišljenju, nisu imali dovoljnu minutažu u prethodnom periodu, ali bili su tu kroz kvalifikacije. Vidjeli smo detalje - na koga možemo, a na koga ne možemo da računamo. Ako je taj cilj ispunjen, onda je meč imao svrhu".

Večerašnji rival je teži od Kipra - selekcija koja je u zamahu, predvođena novim selektorom, a Crna Gora je oslabljena, bez najznačajnijeg igrača u napadu Stevana Jovetića.

"Daćemo maksimum, kao i uvijek - ne postoji veći motiv nego kada igramo za reprezentaciju. Tako je bilo na Kipru, tako će biti i protiv Turske, ali i na svakoj utakmici. To što igramo pred domaćom publikom daje nam još veću obavezu da pokušamo da ostvarimo dobar rezultat", kaže vezista Brage Nikola Vukčević.

Turska je u junu 2016. godine savladala Crnu Goru u Antaliji 1:0, golom koji je stigao bukvalno u posljednjoj sekundi.

Baš od tog i takvog poraza je, međutim, krenula Tumbakovićeva sjajna serija na klupi reprezentacije.

I Turci su sada drugačija reprezentacija...

"Kada počinju pripreme za neki novi ciklus, svi misle da mogu da budu prvi - to je neka klasična fudbalska priča. Kao što mi smatramo da imamo lijepu šansu da se kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo, tako i Turska. Oni su polovinom prošlih kvalifikacija promijenili selektora, koji je u hodu pravio skauting i selektirao igrače. Lučesku je napravio reprezentaciju koja je obećavajuća, koja je promijenila čak i način igre. Turska je sada reprezentacija koja zagovara igru i lijepo je vidjeti tu grupu igrača, barem ono što je prikazala na nekim prijateljskim mečevima, protiv Rumuna u novembru, ili sada protiv Iraca" zaključio je Tumbaković.

Crna Gora i Turska igraju u 19.10 časova, a sudi jedan od najboljih evropskih sudija Milorad Mažić.

Vukčević: Sa Jovetićem i bez njega, nismo ista ekipa

Mnogo će Crna Gora biti hendikepirana odsustvom Stevana Jovetića, smatra vezista Nikola Vukčević.

"Faliće nam Stevan, jer reprezentacija sa i bez njega nije ista, ali koji god igrač uđe na njegovo mjesto pružiće maksimim", kaže vezista Brage.

Nije Jovetić jedini igrač na kojeg Tumbaković ne može da računa.

"Luka Đorđević je opet osjetio bol na treningu i u dogovoru sa njegovim klubom smo odlučili da ga pustimo, tako da je već odletio za Rusiju", kaže Tumbaković.

Sa prvobitnog spiska još ranije su otpali Elsad Zverotić (porodični razlozi) i Boris Kopitović (povreda), a nastup Fatosa Bećiraja je pod znakom pitanja, nakon što je na Kipru izašao iz igre već u prvom poluvremenu.

"Nije baš sjajna situacija sa Bećirajem, ali vidjećemo na treningu", istakao je Tumbaković.

Savić: Dobra provjera pred našim navijačima

Stefan Savić je na Kipru odigrao 45 minuta i vratio se na teren poslije povrede zarađene na meču Atletiko Madrid - Valensija, 4. februara.

Večeras protiv Turske trebalo bi da dobije dodatne minute na putu povratka u pravi takmičarski ritam.

"Očekujem dobru utakmicu u kojoj ćemo moći da vidimo dokle smo stigli sa pripremama za Ligu nacija", kazao je Savić za magazin FSCG.

"Za protivnika imamo selekciju koja je podmlađena, ali koja ima veliki potencijal i veoma dobre igrače. Napadač Unal iz Viljareala je prethodnog vikenda postigao dva gola za Viljareal protiv mog tima. Under iz Rome je veoma interesantan, tu je i Tosun iz Evertona. Biće dobar meč pred našim navijačima i želimo da ga iskoristimo za dodatno uigravanje", istakao je Savić.

Bonus video: