Htio sam da dovedem Murinja

Legendarni crnogorski fudbalski as poslije 19 mjeseci ćutanja pričao o svojim danima na mjestu sportskog direktora Real Madrida
81 pregleda 0 komentar(a)
Mijatović u razgovoru sa španskim novinarom, Foto: As
Mijatović u razgovoru sa španskim novinarom, Foto: As
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Nakon 19 mjeseci bez ikakvog komentara, Peđa Mijatović je pristao da u intervjuu za madridski dnevnik “As” prvi put govori o svojim danima u Real Madridu.

Legendarni crnogorski fudbalski as i nekadašnji sportski direktor najvećeg svjetskog kluba izjavio je da je ideja o dovođenju Žozea Murinja u Real skovana još 2008. u njegovoj kancelariji.

- Pokušao sam da ga dovedem u ljeto 2008. On je tada bio slobodan, jer je otišao iz Čelzija, a još nije bio potpisao za Inter. Pokušao sam da ubijedim Ramona Kalderona da ga angažujemo i napravimo korak više. Nisam uspio - prije toga smo superiorno osvojili titulu i predsjednik nije bio za promjenu trenera.

Dopada vam se Murinjo?- Svakako, u pitanju je jedan od najboljih trenera na svijetu, a u Realu su uvijek radili najbolji.

Smatrate li da se angažovanjem Murinja Real vratio nekadašnjim vrijednostima?- Ne mislim da se vratio, Real je već imao svoje vrijednosti i svoju istoriju. Sa vrijednostima koje je donio Murinjo, ta kombinacija može da bude vrlo uspješna. Naravno, bila bi greška očekivati da će samo angažovanjem Murinja stvari krenuti na bolje. Potrebni su vrijeme, rad i strpljenje.

Htjeli ste da angažujete i Krisijana Ronalda?- Jesam, jer smo dovodili samo velike profesionalce, a on je jedan od takvih. Nažalost, nismo uspjeli. On je perfektan igrač, za fudbal predstavlja isto što je Džordan predstavljao u košarci. Sposoban je da sa Realom napravi velike stvari, nadam se da će uspjeti.

Kada ste vi bili u Realu, brojke protiv Barselone nisu bile tako loše?- U prvoj, Kapelovoj godini, kući smo ih dobili 2:0, a u Barseloni remizirali 3:3, kada je Mesi postigao sva tri gola. U drugoj sezoni dobili smo ih oba puta - 1:0 u gostima i 4:1 u Madridu. U trećoj smo dva puta izgubili - 1:0 na “Nou Kampu”, dok je poraz od 6:2 u Madridu malo pokvario stvari.

Je li trener Huande Ramos bio u pravu kada je rekao da je njegov poraz od 6:2 bio manje ponižavajući od ovogodišnjeg, 5:0? - Ne bih generalisao, oba poraza su teška za Real. Kada smo, međutim, izgubili 6:2, imali smo vođstvo od 1:0, potom smo smanjili na 3:2 i prijetili Barseloni, ali su nas u finišu razbili.

Boli li vas činjenica da Real odavno nije dobio Barselonu?- Kao nekadašnjeg fudbalera i direktora, ali velikog navijača Reala, svakako da mi nije prijatno kada vidim da je ta naša pobjeda od 4:1 u maju 2008. bila i posljednja protiv Barselone. S druge strane, ponosan sam na taj trijumf, jer smo tada Barseloni pobjegli 18 bodova. Da posjetim, bila je to slična Barselona kao današnja, uz Ronaldinja, Etoa i Anrija.

Bonus video: