Martovsko ludilo u fudbalskoj Evropi

Četiri velika gradska derbija i dueli najboljih timova Španije i Italije obilježiće prvi fudbalski vikend u martu
2077 pregleda 0 komentar(a)
Vinisijus Žunior i Đerar Pike, Foto: AP
Vinisijus Žunior i Đerar Pike, Foto: AP

Dvodnevni festival derbi mečeva širom Evrope obilježiće prvi vikend mart. Od Premijer lige, preko Serije A i Primere, do Beograda i „vječitog derbija”, čeka nas bogati repertoar.

SUBOTA

TOTENHEM - ARSENAL (13.30)

Obračun velikana iz sjevernog Londona na kultnom „Vembliju” vodiće trećeplasirani Totenhem i Arsenal, koji ga prati sa četiri boda manje.

Nakon trijumfa nad Borusijom Dortmund u Ligi šampiona (3:0), tim Maurisija Poketina je izgubio od Barnlija (2:1) i Čelsija (2:0) i time praktično ispao iz trke za titulu, dok su „tobdžije” vezale tri pobjede, uz gol razliku 9:2. U prvom dijelu sezone na „Emirejtsu” je bilo 4:2 za Arsenal.

- Možda su nakon dva poraza ljudi razočarani, ali moraju da sagledaju stvari iz drugačije perspektive. Veliki je napredak postignut u posljednjih nekoliko godina, predstoji nam sjajna budućnost - kazao je Poketino prilikom uručenja nagrade za najboljeg menadžera godine u Londonu.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN (18)

U Beogradu se igra 159. „vječiti derbi” Crvene zvezde i Partizana. „Crveno-bijeli” su neporaženi u dosadašnjem toku Superlige i nakon 23 kola imaju 65 bodova, 15 više od tima iz Humske 1.

- Derbi nema dodirnih tačaka sa ostalim utakmicama, pa čak ni sa onim iz Lige šampiona ili Lige Evrope. To je poseban meč, zavisi od mnogo faktora, sitnica i nepredvidiv je - istakao je trener Crvene zvezde Vladan Milojević. Njegov kolega sa klupe Partizana, Zoran Mirković, zadovoljan je u kakvoj su formi „crno-bijeli”.

- Dobro smo otvorili polusezonu. Očekujem dobru utakmicu i veliku borbu, a na kraju neka pobijedi onaj ko bude bio bolji - rekao je Mirković.

LACIO - ROMA (20.30)

Još jedan vatreni gradski derbi igraće se u Rimu, a domaćin je Lacio. Rome je peta na tabeli sa 44 boda, u posljednjih osam utakmica u Seriji A je upisala šest pobjeda i dva remija, dok tim našeg Adama Marušića zauzima poziciju ispod, sa šest bodova, ali i mečom manje.

Prvi derbi u sezoni završen je sa 3:1 u korist „vučice”.

REAL MADRID - BARSELONA (20.45)

Drugi „el klasiko” u samo četiri dana, ovoga puta u ligi, biće odigran ponovo na „Santjago Bernabeuu”.

Trećeplasirani Real dočekuje vodeću Barselonu, od koje ima devet bodova manje. „Blaugrana” je eliminisala „merengese” iz Kupa kralja u srijedu, kada je ubjedljivo trijumfovala (3:0), a u Primeri je veoma blizu još jedne titule, jer Atletiko Madrid ima sedam bodova manje.

Biće zaimljivo opet gledati Vinisijusa Žuniora protiv Barse, jer je u Kupu bio nezadrživ, prolazio je pored Nelsona Semeda i Đerarda Pikea kao da ne postoje, ali se vidjelo da još nije ubojit u završnici, jer nije nikako mogao da savlada Mark-Andrea ter Štegena.

„Kraljevski klub” je posljednju pobjedu u ligi protiv Barselone zabilježio u aprilu 2016, kada je na „Kampu Nouu” slavio 2:1, dok na „Bernabeuu” trijumf čeka od oktobra 2014, kada je gubio od 4. minuta golom Nejmara, a onda preokrenuo i slavio 3:1. U prvom meču ove sezone na „Kampu Nouu” bilo je čak 5:1 za „blaugranu”.

NEDJELJA

EVERTON - LIVERPUL (17.10)

Još jedan veliki gradski derbi igraće se u Liverpulu, tzv. Mersisajd derbi između Evertona i Liverpula.

„Karamele” ni ove sezone nisu kandidati ni za Evropu ni za ispadanje, a velikan sa „Enfilda” vodi veliku bitku sa Mančester sitijem za titulu i mogao bi da sačeka gradski obračun sa dva boda manje od šampiona, koji danas gostuje Bornmutu.

- Naravno da navijači Evertona ne žele da osvojimo bilo koji trofej, kao što ni naši ne žele uspjeh Evertonu. Nadam se da će utakmica biti vrlo emotivna i puna strasti, kakav bi fudbal trebalo da bude - rekao je Jirgen Klop, trener Liverpula.

NAPOLI - JUVENTUS (20:30)

Sudar između drugoplasiranog Napolija i lidera Juventusa na „San Paolu” je posljednji u nizu derbija ove sedmice. Jaz od 13 bodova razlike, Napolitanci će pokušati da smanje, dok bi „stara dama” pobjedom praktično odagnala svaku sumnju oko novog šampiona 12 kola prije kraja.

Tim Karla Anćelotija je neporažen kod kuće u dosadašnjem toku sezone, ali će biti na velikom iskušenju protiv Kristijana Ronalda, koji je postigao devet golova na posljednjih 10 mečeva.

- Tabela sve pokazuje, Juventus zaslužuje 1. mjesto. Mi smo odigrali nekoliko utakmica loše, ali dobra sezona je za nama.

Napoli može i mora da se takmiči sa Juventusom, u suprotnom ja ne bih bio ovdje - kazao je Anćeloti. Velikan iz Torina je jedini tim bez poraza u „ligama petice” ove sezone, a na sedam posljednjih utakmica u Seriji A je šest puta izašao kao pobjednik.

U prvom dijelu sezone, „azuri” su na „Alijanc stadionu” vodili golom Drisa Mertensa, ali je sa dva pogotka preokrenuo Mario Mandžukić, a trijumf (3:1) potvrdio Leonardo Bonući.

Bonus video: