Siti "pada" zbog igrača koji je odigrao samo 20 minuta u prvom timu?

Njemački "Der Spiegel" piše da je UEFA u komunikaciji sa FA i da čeka nalaze komisije koje ispituje cijeli "slučaj Zukulini"
4743 pregleda 0 komentar(a)
Bruno Zukulini
Bruno Zukulini
Ažurirano: 03.03.2019. 18:07h

Nove optužbe na račun Mančester sitija i nova opasnost od eliminacije iz evropskih takmičenja.

Engleski fudbalski savez (FA) istražuje navode da je Siti 2014. godine prekršio pravilo tzv. "treće strane", kada je dovodio Argentinca Bruna Zukulinija iz argentinskog Rasinga.

"Treća strana" znači da igrač nije bio "vlasništvo" kluba u kome je igrao, već menadžerske agencije, neke kompanije, fonda...

Najpoznatiji slučaj vlasništva treće strane bio je Karlosa Tevesa i Havijera Maskerana, koji su 2006. godine, kao igrači konzorcijuma čiji je vlasnik bio Kia Jorbašijan došli u Vest Hem iz Korintijansa.

Novac za obeštećenje nije dobio brazilski klub, već konzorcijum, a Vest Hem je zbog takvog transfera kažnjen novčano (5,5 miliona funti).

Od tada su pravila FIFA oko "treće strane" znatno rigoroznija, što bi moglo da stvori problem Sitiju.

Njemački "Der Spiegel" piše da je UEFA u komunikaciji sa FA i da čeka nalaze komisije koje ispituje cijeli "slučaj Zukulini".

Zanimljivo, Zukulini nije odigrao nijedan zvaničan meč za Siti, nastupio je samo jednom za prvi tim, u Komjuniti šildu 2014. godine i to samo 20-ak minuta kada je zamijenio Džeka.

Od tada je išao na pozajmice u Valensiju, Midlsbro, AEK, Veronu... a od prošle sezone je u River Plati.

Takođe, "Der Spiegel" piše da UEFA istražuje i kršenje finansijskog fer-pleja, odnosno vještačko "upumpavanje" novca Šeika Mansura i kraljevske porodice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: