Nova fudbalska pravila: Boban i Kolina predstavili promjene

Predloge su dostavili na Kongresu Međunarodnog fudbalskog borda (IFAB), jedinog organa koji može da promijeni pravila igre
7005 pregleda 0 komentar(a)
Ovo više neće biti dozvoljeno: Fudbaleri Barselone u živom zidu Atletika, Foto: Reuters
Ovo više neće biti dozvoljeno: Fudbaleri Barselone u živom zidu Atletika, Foto: Reuters

Zvonimir Boban, prvi operativac Fife, i bivši najbolji sudija svijeta Pjerluiđi Kolina predstavili su danas predloge o promjenama pravila fudbala.

Predloge su dostavili na Kongresu Međunarodnog fudbalskog borda (IFAB), jedinog organa koji može da promijeni pravila igre.

Ovo su Bobanovi i Kolinini predlozi:

1. Prilikom formiranja živog zida igrači ekipe koja ima slobodan udarac više neće smjeti da budu dio njega. Moraće da stije najmanje metar udaljeni od zida.

2. Kada golman bude izvodio loptu iz peterca, protivnički igrač više neće morati čekati da ona napusti kazneni prostor, nego može krenuti na nju čim je golman vrati u igru.

3. Svako igranje rukom u kaznenom prostoru iznad visine ramena biće penal, bez obzira je li bilo namjere ili ne.

4. Neće više biti moguće postići gol rukom, čak i ako se radi o lopti koja je u mreži završila nakon što je tamo završila napucana u ruku.

5. Treneri i igrači sa klupe će dobijati žute i crvene kartone.

6. Igrač koji izlazi iz igre teren može napustiti na bilo kojem dijelu terena.

7. Sudije se više neće smatrati "vazduhom" kada ih dodirne lopta. Ako se lopta odbije od sudije u gol šansi ili nakon kontakta s njim završi u golu, akcija se prekida i lopta se vraća ekipi koja ju je imala u posjedu.

Bonus video: